Meghalt Al Matthews

A bolygó neve: Halálban és Az ötödik elemben látott színész 75 éves volt.

Matthews haláláról az El Pais nevű spanyol lap számolt be először, mivel a színész 2005-ben visszavonult, és a dél-európai országban telepedett le. A sztár vasárnap hunyt el, az Alicante tartományban található Orihuela Costában. Halála okát nem tudni, csupán annyit, hogy egy szomszédja hívta ki hozzá a mentőket.

Al Matthews legismertebb filmjében, A bolygó neve: Halálban. Forrás: port

 

Al Matthews 1942-ben született Brooklynban, majd tengerészgyalogosként szolgált a vietnami háborúban: ennek során számos kitüntetést szerzett, például két Bíbor Szívet. Színészi pályáját egy brit sorozatban kezdte, a Grange Hillben – ezenkívül zenészként is ért el sikereket az országban: Fool című száma 1975-ben a 16. helyet érte el a brit toplistán.

Matthews karrierje ezt követően az Egyesült Államokban is beindult. Leghíresebb szerepe az Alien-filmek második részében, A bolygó neve: Halálban Apone őrmester megformálása volt, de játszott a Superman III-ban, az Ómen 3. – Végső leszámolásban, a Viharos hétfőben és Az ötödik elemben is (ő volt Tudor tábornok).

Al Matthews 1975-ben, zenei sikerei csúcsán. Forrás: George Wilkes /Hulton Archive / Getty Images

 

A színész harminc évvel ikonikus, Aliens-beli szerepe után ismét megformálhatta Apone őrmestert: a 2013-as Aliens: Colonial Marines című videojátékban kölcsönözte a karakter hangját. Habár Matthews – ahogy fentebb már írtuk – 2005-ben visszavonult, alkalmanként vállalt még egy-egy színészi munkát, így utolsó filmje, a The Price of Death című western még bemutatásra vár.


(via Independent)