Meghalt az Ómen, a Tron és a Titanic sztárja

David Warner 80 éves volt.

80 éves korában, rákos betegségben elhunyt David Warner veterán brit színész. Változatos karrierje kiterjedt a mozira, a színpadra, a televízióra és a rádióra. A színpadon generációjának legjobb Hamletjeként tartották számon, majd karakterszínészként szerzett nevet magának a moziban, a hatvanas évek brit filmjeitől a Tron, a Doctor Who és a Star Trek univerzumán át egészen James Cameron Titanicjáig, amelyben a gonosz végrehajtót, Spicer Lovejoy-t alakította.

A középiskola után a rangos londoni Királyi Színművészeti Akadémián (Royal Academy of Dramatic Arts) tanult. Kezdettől fogva bizonytalan volt színészi képességeit és külsejét illetően, nem gondolta, hogy alkalmas lehetne főszereplőnek az ő alkatával. De miután 21 évesen csatlakozott a Royal Shakespeare Companyhoz, megkapta a főszerepet Karel Reisz kritikailag is sikeres vígjátékában (Morgan: A Suitable Case for Treatment), 1965-ben pedig eljátszhatta Hamletet is a színpadon.

Forrás: Getty Images

 

Az 1973-as Én, Claudius című bukott előadás után Warner lámpalázas lett, és inkább a filmes karrierjére koncentrált. Gyakran játszott gonosztevőket, például Terry Gilliams Időbanditák című filmjében, az Időről időre című kalandfilmben és az úttörő számítógépes technikát használó Tronban. Három filmben dolgozott együtt Sam Peckinpah-val, A pap, a kurtizán és a magányos hősben, a Szalmakutyákban és a Vaskeresztben. További jelentős szerepei közé tartozott Az ómen és A kétagyú férfi.

1987-ben Hollywoodba költözött, ahol 15 évig élt. Ez idő alatt a Titanic mellett az amerikai televíziózásba is belekóstolt, a Star Trektől kezdve (három különböző karaktert alakított a franchise-ban) a Doctor Who-n át a Twin Peaksig mindenben felbukkant. Még a 70-es éveiben is kapta az ajánlatokat, legutóbb Boon admirálist alakította a Mary Poppins visszatérben. 2005-ben 40 év kihagyás után visszatért a színpadra is, a Chichesterben játszotta a Lear királyt.

Via: Guardian