Meghalt az ország Lópici Gáspárja

Szilágyi István színészt – akit budapesti, XVII. kerületi otthonában találtak holtan vasárnap reggel – a gyanú szerint saját fia ölte meg.

82 évesen életét vesztette Szilágyi István színész, akit legismertebb szerepe után leginkább csak Lópici Gáspárként emlegettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint vasárnap reggel, 7 óra 34 perckor kaptak bejelentést arról, hogy a főváros XVII. kerületében egy családi házban egy férfi bántalmazza apját. A rendőrök a helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, majd megállapították, hogy Szilágyi halálát idegenkezűség okozta, azaz minden bizonnyal gyilkosság történt – írja az Index.

A rendőrség Sz. Péter ellen emberölés gyanúja miatt indított eljárást. Szilágyi István és fia 2016 óta rossz viszonyban volt: 2017-ben Szilágyi Péter úgy megverte apját, hogy bírósági ügy lett belőle. Akkor másodfokon 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozó súlyos testi sértésért.

A népszerű karakterszínészként ismert Szilágyi István Gyomán született, 1937-ben. 1961-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott az egri Gárdonyi Géza Színházban, az Irodalmi Színpadon, a Vidám Színpadon, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, a Mafilm társulatában és a Győri Nemzeti Színházban is.

Számos emlékezetes filmszerep fűződik a nevéhez: feltűnt többek közt a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, a Keménykalap és krumpliorr (itt játszotta Lópici Gáspár szerepét), az Égigérő fű, a Rab ember fiai, A Pogány Madonna, A legényanya és A három testőr Afrikában című filmekben, valamint a Bors, A Tenkes kapitánya és a Különös házasság című sorozatokban is. A kilencvenes években a Lottó reklámarca volt, így tényleg az egész ország ismerte és szerette.


(via Index)