Meghalt Bergman kedvenc színésznője

Bibi Andersson svéd színésznő, a Persona főszereplője 83 éves volt. Vasárnap hunyt el, Stockholmban.

Andersson halálhírét Christina Olofson rendező jelentette be. A színésznő még 2009-ben kapott stroke-ot, és azóta sem jött helyre igazán. Az 1935-ben született Bibi Andersson a neves svéd rendező, Ingmar Bergman 13 filmjében szerepelt. Benne volt már a direktor egyik korai munkájában, az 1955-ös Egy nyári éj mosolyában is, de az igazi áttörést az 1966-os Persona főszerepe hozta meg a számára.

Bibi Andersson a Personában. Forrás: United Artists / Getty Images

 

A színésznő játszott még A hetedik pecsét, a Herr Sleeman kommer, A nap vége, Az élet küszöbén, a Rabies, az Arc, Az ördög szeme, a Valamennyi asszony, a Szenvedély, az Érintés és Jelenetek egy házasságból című Bergman-művekben is.

A Persona sikere után Andersson akkora népszerűségre tett szert, hogy a hatvanas-hetvenes években rengeteget hívták külföldre is szerepelni, így benne volt a Levél a Kremlbe című John Huston- vagy a Kvintett című Robert Altman-filmben is, Paul Newman oldalán.

Bibi Andersson 2007-ben Cannes-ban Kenne Fant rendezővel. Forrás: Jesse Grant / WireImage / Getty Images

 

A színésznő már pályája elején csatlakozott a Dramatenhez, a svéd nemzeti színházhoz, és filmes szerepei mellett folyamatosan játszott színpadon is – sőt: 1990-től kezdve színházi rendezőként is tevékenykedett. Bibi Anderssont filmen a magyar nézők utoljára az Arn, a templomos lovag című kalandfilmben láthatták, Vincent Perez és Stellan Skarsgård oldalán. A sztárt férje, Gabriel Mora Baeza és egy korábbi házasságából született lánya gyászolja.


(via Variety)