Meghalt Diana Rigg, a Trónok harca Olenna Tyrellje

A veterán színésznő, az egykori Bond-lány 82 éves volt, angliai otthonában hunyt el csütörtökön, természetes okok miatt.

Diana Rigg 1938. július 20-án a yorkshire-i Doncasterben született, majd Indiában töltötte kora gyermekkorát. 1955 és 1957 között a neves Royal Academy of Dramatic Art nevű londoni drámaiskolában tanult színészetet. Az 1957-ben a színpadon A kaukázusi krétakörrel debütált színésznő az évtizedek során megkerülhetetlen szereplője lett a brit szórakoztatóiparnak: a tévében, a színpadon és a nagyvásznon egyaránt jelen volt.

Rigg első nagyobb szerepe a hatvanas évek közepén a The Avengers című vicces kémsorozat volt, de a magyar nézők az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában című Bond filmben láthatták először (ő volt Tracy). Ezt követően olyan alkotásokban játszott, mint az Elizabeth Taylorral készült Egy kis éji zene (1977), a Nyaraló gyilkosok című Agatha Christie feldolgozás (1982), az Afrika koktél című Sean Connery-film (1994) vagy a Mrs. Bradley titokzatos esetei című sorozat (1998–2000). A legtöbben mégis akkor ismerték meg a nevét, amikor 2013-tól kezdődően 2017-ig 18 epizódban formálta meg a Trónok harca egyik legszimpatikusabb cselszövőjét, Olenna Tyrellt.

Ami magánéletét illeti: Diana Rigg a hatvanas években azzal keltett botrányt, hogy nyolc évig élt együtt a nála jóval idősebb és mellesleg házas Philip Saville színész-rendezővel, és kinyilvánította, hogy esze ágában sincs hozzámenni feleségül. 1973-ban Rigg mégis férjhez ment: egy izraeli festőhöz, Menachem Gueffenhez, akivel három évvel később megszakította a házasságot. A színésznő ezután 1982-ben hozzáment Archibald Stirling színházi producerhez, akitől 1990-ben azért vált el, mert a férfi megcsalta Joely Richardson színésznővel. Rigget Stirlingtől született lánya, a szintén színész Rachael Stirling gyászolja.


(via Variety)