Meghalt Donald Sutherland

Hosszú betegség után, 88 éves korában meghalt Donald Sutherland, aki olyan filmekben nyújtott feledhetetlen alakítást, mint az Átlagemberek vagy A piszkos tizenkettő.

Donald Sutherland halálhírét fia, Kiefer Sutherland közleményben jelentette be:

Nehéz szívvel jelentem be, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Úgy gondolom, ő volt a filmtörténet egyik legfontosabb színésze. Sosem riadt vissza egyetlen szerep kihívásától sem, legyen az jó, rossz vagy visszataszító. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és ennél többet kérni sem lehet. Teljes életet élt."

 

Donald Sutherland; Fotó: Manuel Romano/NurPhoto via Getty Images

 

Élete

Donald McNichol Sutherland néven született a kanadai Saint Johnban. 14 évesen rész-munkaidőben dolgozott egy rádiónál, később mérnöki és drámai szakon tanult a Victoria College-ban, illetve a Torontói Egyetemen. Ezt követően Angliában utazott, a Londoni Akadémián folytatta tanulmányait. A '60-as években kezdett filmezni, a világhírnevet A piszkos tizenkettő című alkotásnak köszönhette. Bár Amerikában élt, sosem vette fel az amerikai állampolgárságot.

Donald Sutherland élete képekben

Hosszú betegség után, 88 éves korában meghalt Donald Sutherland, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, csodabogara, ikonja.

33

Szerepei

Pályafutása során olyan produkciókban szerepelt, mint a M.A.S.H. (1970), a Kelly hősei (1970), a Klute (1971), A sáska napja (1975), az Átlagemberek (1980), a Ne nézz vissza! (1973), a Tű a szénakazalban (1981), a JFK - A nyitott dosszié (1991) és a Huszadik század (1976). Az utóbbi években a Hideghegy, Az olasz meló, a Kárhozott szeretők és Az éhezők viadala című alkotásokban láthattuk. 2009-ben Magyarországon forgatott A katedrális című minisorozatban. Hivatásában fia, Kiefer követte, akivel közösen szerepelt a Ha ölni kell és a Gengszterpapa című filmekben.

Kétszer kapott Golden Globe-díjat, 2017-ben Oscar-életműdíjjal jutalmazták.

 

(via bbc.com)