Meghalt Doris Day

Az ötvenes-hatvanas években ő volt Hollywood egyik legnépszerűbb színésznője. 97 évet élt.

Az 1922-ben Cincinnatiben született Doris Mary Ann Kappelhoff táncosnőnek készült, de egy gyerekkori autóbaleset miatt nem válhatott valóra az álma, így tinédzserként énekelni kezdett (művésznevét is egyik híres dala, a Day After Day után kapta). Énekesként a II. világháborúban tett szert hatalmas népszerűségre, mivel Sentimental Journey című száma a hazatérő katonák ikonikus slágerévé vált.

Forrás: John Springer Collection / Corbis via Getty Images

 

Az énekes sztár 1948-ban Michael Curtiz Romance on the High Seas című filmjében színészként is kipróbálta magát. Ezt követően Curtiz több alkotásában is szerepelt, az 1950-es A trombitás fiatalemberben például Kirk Douglas és Lauren Bacall oldalán. Az ötvenes években egy sor kosztümös filmmusicalben játszott (Tea két személyre, Április Párizsban), majd a nagy áttörést az 1953-as zenés-romantikus westernkomédia, a Bajkeverő Jane címszerepe hozta meg a számára.

1956-ban Alfred Hitchcockkal dolgozott Az ember, aki túl sokat tudott című thrillerklasszikusban, amelynek híres betétdalát, az Oscar-díjas Que Sera, Serát is ő énekelte. Híres filmje még az 1959-es Párnacsaták, amelyben Rock Hudsonnal játszott együtt, és amiért Oscar-díjra jelölték. Utolsó filmjét 1968-ban mutatták be, Két özvegy, egy pár címmel – pechére azonban ugyanaz volt a sztorija, mint az ugyanabban az évben kihozott, rendkívül sikeres Enyém, tied, miénknek (két özvegy házasságkötése után az addigi saját gyerekekből egy közös nagy család lesz).

Day ezt követően nem is forgatott több filmet, kapott viszont egy saját tévésorozatot, a The Doris Day Show-t, ami 1973-ig futott. A színész-énekesnőt ekkor láthattuk utoljára mozgóképes alkotásban szerepelni. Ezt követően visszavonult a forgatásoktól, állatvédelemmel és az állatok jogaival kezdett foglalkozni, alapítványt is létrehozott a javukra, a Doris Day Animal Foundationt. Habár Doris Dayről filmjei alapján a „szomszéd lány” szűzies imidzse alakult ki, a valóságban négy házassága is volt. Mivel fia, Terry Melcher zenei producer már 2004-ben meghalt, Dayt unokája, Ryan gyászolja.


(via Variety)