Meghalt John Hurt, az Alien sztárja

A 77 éves brit színész hasnyálmirigyrákban szenvedett. A Nyolcadik utas és Az elefántember mellett számos kultikus alkotásban szerepelt.

77 éves korában, londoni otthonában elhunyt John Hurt, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Hasnyálmirigyrákban szenvedett - közölte szombatra virradóra a színész ügynöke, Charles McDonald.

John Hurt hosszú színészi pályafutása során több mint 200 filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők. Legismertebb alakítása A nyolcadik utas: a Halálhoz kötődött: belőle bújt ki először a hírhedt űrszörny - a véres születésről ráadásul csak ő, Ridley Scott rendező és a kellékesek tudtak, a többi színész nem. Hurt sajátosan fanyar humorára jellemző, hogy a jelenetet örömmel megismételte az Űrgolyhók című Star Wars-paródiában is.

Az Éjféli expresszben nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott, két évre rá pedig ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántemberért. Mindkét filmért Oscar-díjra is jelölték. 2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a BAFTA életműdíját is.

Szinte lehetetlenség felsorolni, mennyi jobbnál jobb filmben és tévésorozatban láthattuk John Hurtöt. Ha egy gigaköltségvetésű blockbusterbe egy barázdált arcú, kissé bogaras figura kellett, mindig neki szóltak: a Harry Potter-filmekben ő alakította a varázspálca-készítő Ollivandert, de láthatta a közönség V mint vérbosszúban, az Indiana Jones 4-ben, de ő alakította emellett Hellboy nevelőapját, Trevor Bruttenholm professzort is (a nálunk forgatott Hellboy II - Az Aranyhadseregben viszont már nem szerepelt). Természetesen egy különc, ősz időutazót alakított a népszerű Doctor Who tévésorozatban is.

Tévésorozatai közül idehaza A mesemondót ismerhették a legtöbben, amit a '90-es évek elején a Magyar Televízió is nagy sikerrel vetített a hétvégi gyerekmatiné blokkban. Ebben John Hurt a beszélő kutyájával narrálta végig a Grimm-meséktől gyakran igen eltérő, kicsit félelmetes, de mindig nagyon vicces, régi orosz, német és angol történeteket.

Feltűnt két különös hangulatú westernfilben is: Jim Jarmusch Halott emberében és a Nick Cave forgatókönyvéből készült Az ajánlatban láthatták a vadnyugati zsáner rajongói. A sztár Magyarországon is többször megfordult: szerepelt a Suszter, szabó, baka, kémben és a Dwayne Johnson-féle Herkulesben is.