Meghalt Jon Landau, a Titanic és az Avatar 1-2 producere

Az Oscar- és Golden Globe-díjas producer 63 éves volt.

Július 5-én, pénteken rákban hunyt el Jon Landau Oscar-díjas producer, James Cameron régi harcostársa, aki minden idők négy legnagyobb bevételt hozó, 2 milliárd dollár fölötti bevételt termelő hollywoodi filmje közül három fölött is bábáskodott (Titanic, Avatar 1-2). 63 éves volt.

Jon Landau és James Cameron a legjobb filmnek járó Titanic Oscar-díjával at 1998-as gálán (forrás: Bob Riha, Jr./Getty Images)

 

Jon Landau 1930-ban született New Yorkban, filmes diplomáját a Dél-kaliforniai Egyetemen (University of Southern California, közkeletű rövidítéssel: USC) szerezte, és már 29 évesen a 20th Century Fox játékfilmgyártásért felelős ügyvezető alelnöke lett. Itt olyan filmek forgatását felügyelte, mint a Die Hard 2, Az utolsó mohikán és az 1994-es True Lies – az utóbbi volt az első közös munkája James Cameronnal, amit később még számos további együttműködés követett.

Amikor Landau elhagyta a Foxot, Cameron megkérdezte tőle, hogy nem akarja-e elolvasni a „Planet Ice” fedőnevű új projektje forgatókönyvét. A producer elolvasta, tetszett neki, és beszállt  a finanszírozásába – a titokzatos munkacímű film természetesen az 1997-es kasszarobbantó blockbsuter, a Titanic volt.

Landau ezután nemcsak az Avatar-filmeken dolgozott együtt Cameronnal (ideértve azokat a folytatásokat is, amelyek még nem kerültek mozikba), de ő lett Cameron trükkgyárának, a Lightstorm Entertainmentnek is az operatív igazgatója. Emellett ő volt a Lightstorm kiegészítő projektjeinek, többek között a Dark Horse Comics és a Penguin Random House különböző Avatar spin offjainak tervezője, de a decemberben megjelent Avatar: Frontiers of Pandora című Ubisoft-játék elkészítésében is tanácsadóként működött közre.

(via Variety)