Meghalt Joss Ackland, a Halálos fegyver 2. és a Kerge kacsák színésze

A brit színész 95 éves volt.

Sidney Edmond Jocelyn Ackland 1928. február 29-én született, édesapja újságíró, édesanyja szobalány volt. A Central School of Speech and Drama iskolában tanult, majd az Old Vic színház tagja lett, ahol 17 évesen debütált a színpadon. Először az 1952-es Ghost Ship című filmben tűnt fel a vásznon egy mellékszerepben, de a 70-es 80-as években főként színpadi szerepekben láthatta a közönség.

Forrás: Yui Mok/PA Images via Getty Images

 

1951. augusztusában vette feleségül Rosemary Kirkcaldyt, aki 2002 júliusában hunyt el. Összesen hét gyermekük született, ám egyikük 29 éves korában túladagolásban meghalt. Hat gyermeküktől 32 unokájuk és 8 dédunokájuk született.

A család nyilatkozatában „szeretett apaként” emlegeti:

„Ackland jellegzetes hangjával és tekintélyt parancsoló jelenlétével egyedülálló intenzitást és komolyságot vitt a szerepeibe. Nagy-Britannia egyik legtehetségesebb és legkedveltebb színészeként fogunk rá emlékezni.”

Ackland jellegzetes játéka olyan filmekből lehet ismerős, mint a Halálos fegyver 2., a Kerge kacsák, az Úri passziók, a Vadászat a Vörös Októberre vagy a Bill és Ted haláli túrája.

Joss Ackland a saját otthonában, békésen hunyt el vasárnap reggel. Miként Paul Pearson, a színész régi barátja és ügynöke nyilatkozta:

„A végsőkig világos gondolkodású, művelt és vicces volt. Nagyon szerettem őt, szerintem miatta szerepel a szótárban a »nagyszerű« szó.”


(via The Hollywood Reporter)