Meghalt Louise Fletcher, a Száll a kakukk fészkére Főnénije

Milos Forman klasszikusának Ratched nővére 88 éves volt. Az Oscar-díjas színésznőt franciaországi otthonában érte a halál pénteken.

A sztár Estelle Louise Fletcher néven született az alabamai Birminghamben. Mivel mindkét szülője siket volt, a nagynénje tanította meg beszélni (ekkor már 8 éves volt), és színészkedni is miatta kezdett el. A fiatal Fletcher debütálására 1958–59-ben került sor, olyan tévéműsorokban, mint a Playhouse 90, a Maverick, a 77 Sunset Strip vagy a The Untouchables. Miután szerepet kapott a népszerű Perry Mason krimisorozatban, egyre közismertebbé vált,

1963-ban azonban visszavonult a pályáról, hogy családot alapítson és gyereket neveljen.

A színésznő 1973-ban tért vissza, miután a gyerekei már nagyobbak lettek, és néhány tévés szerep után Robert Altman Tolvajok, mint mi című filmje hozta meg a számára a nagy áttörést, amelyben volt egy fontosabb mellékszerepe, és aminek férje, Jerry Bick volt a producere. A Ken Kesey regénye nyomán készült Száll a kakukk fészkére főgonoszának szerepét is azért kapta meg, mert Forman látta az Altman-műben. Fletcher előtt olyan színésznők utasították vissza Ratched nővér szerepét, mint Angela Lansbury, Anne Bancroft, Ellen Burstyn vagy Geraldine Page, mivel attól tartottak, káros hatással lenne a karrierükre.

Louise Fletcher Ratched nővérként. Forrás: Silver Screen Collection / Getty Images


A könyvadaptáció azonban tarolt az 1976-os Oscar-gálán: több mint négy évtized után az első film lett, amelynek az összes nagyobb kategóriában sikerült elismerést nyernie, azaz hazavitte a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női főszereplő díját is – utóbbi természetesen Fletchernek járt.

Hosszú távon viszont a sztár sajnos nem profitált a szerepből,

mivel megtörtént vele az, amitől kolléganői féltek: onnan kezdve kizárólag gonosz, negatív karakterek megformálására kérték fel. Ratched figuráját azonban az Amerikai Filmintézet beválogatta minden idők legemlékezetesebb főgonoszai közé, az ötödik helyre (a női gonoszok közül egyedül az Óz, a csodák csodája Nyugati boszorkánya előzte meg).

Később a sztárnak nagy nehezen sikerült kitörnie a ráhúzott skatulyából, hiszen

olyan filmekben és sorozatokban játszott, mint a Kegyetlen játékok, a Vészhelyzet vagy a Shameless – Szégyentelenek.

Louise Fletcher további fontosabb munkái közé tartozik a Star Trek: Deep Space Nine, a 2 nap a völgyben, A játékos, a Kék acél, a Senki bolondja, az 1984-es Tűzgyújtó és Az ördögűző második része. A színésznő már említett férje, Jerry Bick 2004-ben hunyt el, így Fletchert fiaik, John Dashiell Bick és Andrew Wilson Bick gyászolják.


(via Variety)