Meghalt Martin Landau

A színész Lugosi Béla megformálásáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart 1995-ben. Landau 89 éves volt.

Tim Burton „a világ legrosszabb rendezőjéről”, Ed Woodról forgatott filmjében játszotta el Landau a magyar származású Lugosi Bélát, de emellett több nagy filmben is játszott, bár az igazi áttörést főszereplőként sosem sikerült elérnie: a színész Alfred Hitchcock Észak-Északnyugatjában debütált, majd és az 1966-tól 69-ig sugárzott Mission: Impossible-sorozatban játszott.

Martin Landau Johnny Depp-pel az Ed Woodban

 

A tévészereplései alatt több mozifilmben is szerepet vállalt, pl. az 1965-ben készült Egy rakomány whiskey című westernben. Ennek ellenére továbbra sem tudott kibontakozni a nagyvásznon, így a hetvenes években ismét visszatért a tévéképernyők elé egy új sorozattal, az Alfa holdbázissal.

A hetvenes évek végén Sean Connery partnere volt a Meteor című sci-fiben, majd a Kung Fu: A film következett. Az évtized végén azonnal berobbant a köztudatba, hiszen az 1988-as Tucker, az autóbolond című Jeff Bridges nevével fémjelzett című film mellékszerepéért, Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott, majd egy évvel később ismét jelölte az akadémia ugyanebben a kategóriában, a Woody Allen rendezésében készült Bűnök és vétkekben nyújtott alakításáért. 1991-ben Robert De Niro mellett volt látható, a nem túl sikeres A mecénás szeretője című filmben és a szintén nagyot bukott Sliverben és Nincs kiútban.

Még ezekkel a filmekkel sem tudott igazán befutni Hollywoodban, de aztán jött Tim Burton és az Ed Wood, és egy csapásra megváltozott minden. Eljátszhatta a magyar származású Lugosi Bélát, aki drakula szerepeiről volt ismert. Landau annyira komolyan vette a szerepet, hogy áttanulmányozta Lugosi életét és megnézte a régi alkotásait, sőt egy-két szót még magyarul is megtanult, hogy hitelesebb legyen az alakítása. Landau 1995-ben Oscar-díj-at nyert remek alakításával és gyakorlatilag minden egyéb kitüntetést is begyűjtött, nem mellékesen pedig a film óriási siker lett. 

Martin Landau a Szikravárosban

 

1998-ig olyan filmekben volt látható, mint a Minden gyanú felett, az X-akták: A film vagy a Pókerarcok, de egyik sem ért el átütő sikert a nézők körében. 1999-ben, némi siker reményében ismét Tim Burtonnel dolgozott együtt, Az Álmosvölgy legendája című filmben, ismét Johnny Depp-pel a főszerepben. A mozi abszolút sikeres volt, ám Landau megint háttérbe szorult és végleg beskatulyázták a mellékszereplő kategóriába. Az új évezred eleje jobbára ismeretlen szerepekkel telt a színész számára, kivétel ez alól a Mi lenne ha? című filmdráma Jim Carrey főszereplésével. Ezek után egy kis szünetet tartott, mely idő alatt nem is vállalt szerepeket, egészen 2007-ig, akkor is mindössze egy dokumentumfilmben, a Brandóban volt jelen, mint közreműködő.


2008-ban, az akkor már nyolcvanadik születésnapját betöltő színész újra munkába állt és a Szikraváros című fantasztikus kalandfilmben vállalt szerepet, Bill Murray oldalán.