Meghalt Max von Sydow

A hetedik pecsét, Az ördögűző és a Flash Gordon svéd sztárja egy hónap múlva töltötte volna be kilencvenegyedik életévét.

Az 1929. április 10-én a svédországi Lundben született Von Sydow tehetségét Ingmar Bergman fedezte fel, aki először a színpadon dolgozott együtt vele, majd megtette 1957-es filmje, A hetedik pecsét főszereplőjének. Ezt követően a színész olyan további Bergman-művekben szerepelt, mint A nap vége, az Arc, a Szűzforrás, a Tükör által homályosan, az Úrvacsora, a Farkasok órája, a Szégyen és a Szenvedély.

Ingmar Bergman kedvenc színészeként Von Sydow-t a világhír is megtalálta. Első hollywoodi szerepét, magát Jézus Krisztust az 1965-ös A világ legszebb története – A Biblia című alkotásban kapta, majd olyan filmekben tűnt fel, mint Az ördögűző, a Flash Gordon, a Menekülés a győzelembe, a Conan, a barbár, a Dűne, az Ébredések, a Dredd bíró, a Csodás álmok jönnek, a Hó hull a cédrusra, a Hannah és nővérei, a Különvélemény, a Viharsziget, a Rém hangosan és irtó közel, illetve a Trónok harca című sorozat.

Max von Sydow 2002-ben. Forrás: J. Vespa / WireImage / Getty Images

 

Pályája során Bergman mellett természetesen más skandináv rendezők munkáiban is feltűnt: a Hódító Pelle című Bille August-drámáért például Oscar-jelölést kapott, Lars von Trier Európájának pedig ő volt a narrátora. Eközben a színész folyamatosan játszott a színpadon is, hazájában, Svédországban és a Broadwayen egyaránt.

A március 8-án elhunyt Max von Sydow szinte az utolsó pillanatig dolgozott: legutóbb a 2018-as Kurszk című történelmi filmben láthattuk, legutolsó filmje, a szintén történelmi Echoes of the Past pedig még bemutatásra vár. Mivel a mű jelenleg utómunkálati fázisban van, minden bizonnyal be tudják fejezni a színész nélkül is, hiszen már leforgatták a jeleneteit. Ami a magánéletét illeti, Sydow kétszer nősült: 1951-ben Kerstin Olin színésznőt vette el, 1997-ben pedig a francia filmest, Catherine Brelet-t. Brelet-n kívül a színészt két, Olintól született fia, Claes és Henrik, illetve két, Brelet-től született fia, Cedric és Yvan gyászolja.


(via Variety)

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu