Meghalt Michel Piccoli

A francia színészveterán hét évtizedes pályája során olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Luis Buñuel, Alfred Hitchcock vagy Marco Ferreri.

Piccoli halálát hétfőn jelentette be a családja, de már május 12-én elhunyt, miután  stroke-ot kapott. A művész családi körben, feleségével, Ludivine Clerc forgatókönyvíróval és két gyermekével körülvéve távozott. Az 1925-ben Párizsban, zenész szülők gyermekeként született színész a negyvenes években kezdte a pályát: már ekkor dolgozott színpadon és a nagyvásznon egyaránt.

A nagy áttörést a vásznon Godard 1963-as alkotása, A megvetés hozta meg a számára, amelyben Brigitte Bardot oldalán szerepelt. Az 1956-os Halál a kertbent követően a hatvanas–hetvenes években számos filmben dolgozott együtt a spanyol rendezőzsenivel, Luis Buñuellel: olyan műveiben tűnt fel, mint A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája, A vágy titokzatos tárgya, A szabadság fantomja vagy az Egy szobalány naplója.

Piccoli a 2014-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Forrás: Traverso / L’Oreal / Getty Images

 

Godard-on és Buñuelen kívül Piccoli olyan legendás alkotókkal dolgozott még együtt, mint Alfred Hitchcock (Topáz), Agnès Varda (Teremtmények), Jean-Pierre Melville (Az áruló), Marco Ferreri (A nagy zabálás, Milyen jóízűek a fehérek, Az utolsó asszony, A szuka, Dillinger halott stb.), Jacques Rivette (A szép bajkeverő, Langeais hercegnő) és Leos Carax (Rossz vér, Holy Motors).

Piccoli utolsó filmes munkájaként egy 2015-ös rövidfilmben (Notre-Dame des Hormones) szinkronizált. Előtte szerepelt Alain Resnais 2012-es A végakaratában, ugyanabban az évben a már említett Holy Motorsban és a 2011-es Van pápánk!-ban, Nanni Moretti rendezésében is. Feleségén és két örökbefogadott gyermekükön kívül a művészt korábbi házasságából született lánya gyászolja.


(via Independent)