Meghalt Peter Mayhew, akit az egész világ Csubakkaként ismert és szeretett

A 221 centis brit sztár szívrohamban hunyt el texasi otthonában. 74 éves volt.

Április 30-án, 74 évesen, texasi otthonában szívrohamban elhunyt Peter Mayhew, aki összesen öt filmben játszotta el a popkultúra egyik legismertebb űrlényét, a morcos és bivalyerős, de aranyszívű szőrmókot, Csubakkát. A brit színész 2005 óta élt az Egyesült Államokban. 2013 óta már nem volt túl jó az egészségi állapota: a térdműtétje után bottal és kerekes székkel kellett közlekednie, és egy súlyos tüdőgyulladása is volt.

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty

 

Viszont amíg az állapota engedte, a való életben is kócos, csupaszív óriás szinte folyamatosan turnézott: a Comic Conok, a jelmezes dzsemborik és a rajongói találkozók rendszeresen visszatérő, mindig szívesen dedikáló és pózoló sztárvendége volt. Ezen alkalmakkor viccelődve mesélte el, mennyi fejtörést és bosszúságot szokott okozni a rendőröknek és a vámosoknak a fénykard alakú sétabotjával, vagy hogy ő ugyan nem kapott medált az első Halálcsillag felrobbantásáért, de legalább bömbölt egyet, így övé volt az utolsó szó a Csillagok háborújában.

Peter Mayhew a Star Wars Celebration IV-en dedikál (fotó: Michael Tullberg/Getty Images)

 

Peter Mayhew 1944-ben született London egyik külső kerületében, Barnesban. Bár nem szenvedett a gigantizmus nevű genetikai rendellenességben, igen tekintélyes, 221 centis testmagasságra tett szert fiatalon – és ennek köszönhette a színészi karrierjét is. 1976-ban ugyanis a Szindbád és a tigris szeme című kalandfilm brit producerei meglátták őt egy újságban, és azonnal szóltak neki, hogy nincs-e kedve eljátszani egy hórihorgas minotauruszt? Mayhew, aki ekkoriban már a King's College Hospital radiológiai osztályán dolgozott, ezután már tudatosan kereste az olyan fantasy és sci-fi castingokat, ahol esélyes lehetett egy-egy szörny vagy űrlény szerepére.

Így került be a Csillagok háborúja stábjába is: Georga Lucasnak szüksége volt egy magas és erős férfira, aki kibírja a forgatás megpróbáltatásait a kétméteres Csubakka szőrcsuhája alatt is – Peter Mayhew-nek mindössze annyi volt a feladata a meghallgatáson, hogy le kellett ülnie aztán fel kellett állnia, és máris övé lett a szerep! Igaz, kezdetben a 198 centis brit testépítő, David Prowse volt a biztos befutó Csubakka-castingon, de ő végül inkább a főgonosz Darth Vader fekete páncélját választotta, Mayhew pedig örült, hogy jófiú lehet a filmben.

Peter Mayhew és Harrison Ford Az ébredő Erő londoni díszbemutatóján, 2015-ben (fotó: Zak Hussein/Corbis via Getty Images)

 

A '77-es Csillagok háborúja elképesztő sikere után Mayhew évtizedekre a Star Wars franchise egyik nélkülözhetetlen alapköve maradt, hiszen 200 esztendős, csupaszőr vuki harcosként az összes előzményben és folytatásban gond nélkül szerepelhetett. Benne volt az 1978-as Holiday Specialban, az 1980-as A Birodalom visszavágban, az 1983-as A Jedi visszatérben, a 2005-ös A Sith-ek bosszújában, a 2015-ös Az ébredő Erőben, valamint számos Muppett Show-epizódban és Csubakka-jelmezes tévés szkeccsben.

Harrison Ford, Peter Mayhew és Mark Hamill a 2017-es, floridai Star Wars Celebrationön együtt ünnepelték a Csillagok háborúja 40 éves jubileumát (fotó: Gerardo Mora/Getty Images for Disney

 

Sajnos Az ébredő Erő forgatása idején Peter Mayhew idős kora és rossz egészségi állapota már nem tette mindig lehetővé, hogy az összes jelenetben ő izzadjon Csubakka bundája alatt. Ezért a Lucasfilm már ekkor is dublőrrel helyettesítette néha a brit színészt. A vuki másodpilóta szerepét így szépen fokozatosan Joonas Suotamo, a 211 centis finn kosaras vette át: ő alakította Csubakkát Az utolsó Jedikben, a Solóban és az idén decemberben mozikba kerülő Skywalker korában is – Peter Mayhew pedig amolyan „Csubi-konzultánsként” látogatott ki a forgatásokra, hogy a két vuki morgása, mozgása és kinézete közt a lehető legtöbb legyen a hasonlóság.

Peter Mayhew haláláról a napokban több egykori kollégája is kedves szavakkal emlékezett, köztük maga George Lucas is:

„Peter csodálatos ember volt. Ő állt a legközelebb az emberek közül a vukikhoz: nagy volt a szíve, nagyvonalú a...

Közzétette: Ziro.hu – 2019. május 2., csütörtök

Drága Peter Mayhew, köszönünk mindent, az Erő legyen veled!