Meghalt Shirley Knight

Ő játszotta a Lesz ez még így se! című filmben Helen Hunt anyukáját, de számos további alkotás mellékszerepében láthattuk. 83 éves volt.

Knight – akinek a halálát lánya, Kaitlin Hopkins jelentette be a közösségi médián keresztül – április 22-én hunyt el a texasi San Marcosban. Az 1936-ban Kansasban született színésznő 65 éven át tartó pályája során rengeteg, közel kétszáz szerepet játszott el a vásznon és a képernyőn, de sokat szerepelt a színpadon is.

Első jelentősebb sikerét a The Dark at the Top of the Stairs című 1960-as színdarab-adaptációban érte el, ami mindössze a második nagyjátékfilmes alakítása volt, és máris Oscar-díjra jelölték érte a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Két évvel később Knight megismételte a bravúrt: Az ifjúság édes madara című Tennessee Williams-feldolgozással (amelyben a Paul Newman figurája által elcsábított, majd elhagyott nőt játszotta) ismét mellékszereplőnői Oscar-jelölést ért el.

A színésznő 2014-ben. Forrás: Earl Gibson III / WireImage / Getty Images

 

Az 1969-es Az esőemberek című Francis Ford Coppola-film után a színésznő hátat fordított Hollywoodnak, és második férjével, John Hopkins brit drámaíróval Angliába költözött. Hopkinstól született egyébként Sophie nevű lánya; a fent említett Kaitlin édesapja Knight első férje, Gene Persson producer volt. A színésznő néhány évig a lányait nevelte, de a család hamarosan visszatért az Egyesült Államokba, és Knight megint dolgozni kezdett: az 1979-es Poszeidon kalanddal tért vissza a filmezéshez.

„Úgy döntöttem, mégiscsak a színészet az, amihez a legjobban értek”

– nyilatkozta erről az időszakról.

Ezt követően olyan filmekben tűnt fel, mint a Zeffirelli által rendezett Végtelen szerelem, amiben Brooke Shields édesanyját játszotta, a Lesz ez még így se!, amiben Helen Hunt anyukájaként tűnt fel, a Vagány nők klubja vagy a Pippa Lee négy élete. Fontos szerepe volt a Született feleségek című sorozatban is: Marcia Cross karakterének anyósaként kiérdemelte nyolcadik Emmy-jelölését (ezek közül hármat díjra is váltott). Nyugodjék békében!


(via Independent)