Meghalt Sidney Poitier

Az Oscar-díjas színész, aki rengeteget tett a faji korlátok megszüntetéséért, 94 éves volt.

A sztár – aki halála bekövetkeztéig a legidősebb még élő Oscar-díjas férfi főszereplő volt – az igazi szülőhelyének tekintett Bahama-szigeteken hunyt el,

halálhírét is a szigetország miniszterelnöke erősítette meg.

Poitier a 2014-es Oscar-gálán. Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic


Poitier rövid színházi karrier után első fontosabb filmszerepét 1950-ben a Nincs kiút című Joseph L. Mankiewicz-műben alakította, majd 1959-ben máris Oscar-jelölést érdemelt A megbilincseltek című alkotásban nyújtott alakításáért, amelyben Tony Curtis partnereként volt látható.

Ezzel ő lett az első afroamerikai színész, akit a férfi főszereplő kategóriában jelöltek.

Öt évvel később, 1964-ben pedig a színész (első afroamerikaiként a férfi főszereplő kategóriában) meg is nyerte az Oscart, a Nézzétek a mező liliomait! című filmdrámával. 2002-ben az Akadémia ismét megjutalmazta: ezúttal egész életművéért kapott tiszteletbeli Oscar-díjat. Sidney Poitier további ismert filmjei közé tartozik

A világ legszebb története – A Biblia, a Forró éjszakában, a Találd ki, ki jön vacsorára!, a Mr. Tibbs nyomoz, a Buck és a prédikátor, illetve az 1997-es A sakál.
A színész 1964-ben az Oscar-díjával. Forrás: Stringer / Getty Images


A színész (aki pályája során rendezőként is kipróbálta magát; ő jegyzi például az említett Buck és a prédikátort és a Duty dilit is) több mint húsz éve, egy 2001-es tévéfilm, a Puszta kézzel óta nem játszott filmekben. Sidney Poitiert-t hat lánya, Beverly Poitier-Henderson, Pamela Poitier, Sherri Poitier és Gina Poitier (ők a Juanita Hardyval kötött házasságból születettek), illetve Anika Poitier és a szintén színész Sydney Tamiia Poitier, továbbá második felesége, Joanna Shimkus színésznő gyászolja.


(via Variety)