Meghalt Terry Jones, a Monty Python, a Brian élete és Gyalog galopp egyik alkotója

  • Szűcs Gyula / PORT.hu

A walesi származású komikus, forgatókönyvíró, színész és rendező, a brit abszurd humor királya 77 éves volt.

77 éves korában elhunyt Terry Jones brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monty Python sztárja - írta a BBC hírportálja szerdán a színész ügynökére hivatkozva. Jonesnál 2016-ban diagnosztizálták a demencia egy ritka fajtáját, halálát is ez okozta.

Michael Palin és Terry megérkeznek a 25. British Academy Cymru Awards díjátadó gálájára a walesi Cardiff-ba, 2016 október 2-án (fotó: Matthew Horwood/Getty Images)

 

Terry Jones 1942. február 1-jén született a walesi Colwyn Bayben. Középiskolái elvégzése után középkori történelmet tanult Oxfordban, itt találkozott Michael Palinnel, aki később szintén a Monty Python tagja lett. Együtt kezdték pályájukat a BBC-nél, először a Twice a Fortnight, majd a The Complete And Utter History of Britain című komédiában szerepeltek. 1966-ban indult útjára a szatirikus The Frost Report, amelynek a humorista David Frost volt a házigazdája. Műsora olyan íróknak és szereplőknek jelentett ugródeszkát, mint Graham Chapman, John Cleese vagy Eric Idle, akik mindannyian a Monty Python csapatban kötöttek ki. 1967-ben Jones és Palin közösen írták a gyerekműsornak szánt, de inkább a felnőttek körében sikeres A hiba nem az ön készülékében van (Do Not Adjust Your Set) című műsort is, amely már előrevetítette a Monty Python szatirikus humorát.

1969-ben zászlót bontott a Monty Python Repülő Cirkusza, amelynek tagjaihoz csatlakozott egy amerikai animátor is, Terry Gilliam. Az 1969 és 1974 között sugárzott 30 perces epizódokból összesen 45 készült. A csapat szürreális, abszurd, olykor fekete humorának jelentőségét és népszerűségét a Beatles zenei hatásával szokták összehasonlítani. Kigúnyolták a híres politikusokat, médiaszemélyiségeket és művészeket, de a londoni kispolgárokat is. Érdekesség, hogy az alkotók saját maguk játszották a sorozat szereplőit, nőket és férfiakat egyaránt.

1974-ben a Monty Python-csoport feloszlott, de a tagok több filmben dolgoztak együtt, többek között a Gyalog galopp és a Brian élete című kosztümös történelmi vígjátékokban. A Monty Python csoport filmes és televíziós munkásságáért megkapta a Brit Film és Televíziós Akadémia (BAFTA) különdíját. 2014-ben vállaltak egy utolsó közös fellépést Londonban. Eredetileg egyetlen előadást terveztek, de a jegyek 43,5 másodperc alatt elkeltek, ezért tízre változtatták a fellépések számát, a legutolsót világszerte közvetítették.

Terry Jones filmrendezői karrierje túlélte a Monty Python-éveket, és később olyan kiváló filmek kerültek ki a keze alól, mint a Julie Walters főszereplésével készült Personal Services. 1989-ben fejezte be az egyik gyerekkönyvén alapuló, abszurdba hajló történetét: az Erik, a viking főszerepeit Tim Robbinsra és Mickey Rooneyra bízta. Az évek során több komoly, tudományos értékű történelmi témájú könyvet is írt (Who Murdered Chaucer? A Medieval Mystery), de közreműködött a Discovery Channel egyik ismeretterjesztő filmjében, cikkei jelentek meg a The Guardienben és a The Observerben, amelyekben főként az iraki háború miatt ostorozta a világpolitika ismert szereplőit. Első feleségét, Alison Telfert 1970-ben vette feleségül, két gyermekük született. Házasságuk azután ért véget, hogy Jones egy dedikáláson találkozott a nála 41 évvel fiatalabb Anna Söderströmmel. A párnak 2009-ben kislánya született, és 2012-ben (a válás kimondása után néhány hónappal) titokban össze is házasodtak.

Terry Jonest 2006-ban vastagbélrákkal diagnosztizálták, de ennek ellenére részt vett a Gyalog galoppból készült musical, a Spamalot bemutatóján. Másnap sikeres műtétet hajtottak rajta végre, betegségéből teljesen felépült. 2016-ban megállapították, hogy a demencia egy ritka fajtájában szenved és egyre kevésbé képes a beszédre, így interjút sem adott többé.

(MTI)

Címlapkép: Terry Jones, 2012, Toronto; Fotó: Matt Carr/Getty Images

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu