Meghaltak, de túlélték – 10 karakter, akit visszahoztak a halálból

A fikciós művekben az a jó, hogy semmi sem végérvényes. Még a halál sem.

A filmek és sorozatok világában minden az írók kezében van: ők döntenek életről és halálról, meg arról is, hogy ez utóbbit mikor vonják vissza. Van, hogy szándékolt cliffhanger egy karakter halála, és az alkotók előre tudják, hogy mikor fogják visszahozni az életbe; van, hogy valami okból a színész nem tudja vállalni a szerepet, és ez a legbiztosabb módja a búcsúnak; és van, hogy elhamarkodott döntést hoznak egy karakter kinyírásával, aki annyira népszerű, hogy nézők végül visszakövetelik. Bárhogy is legyen, valahogy meg kell magyarázni, hogy miként tér vissza az életbe a karaktert. Következzen tíz olyan filmes és sorozatos figura, akit halottnak hittünk, aztán vagy feltámadt, vagy kiderült, hogy mégis él.

 

Bobby Ewing (Dallas)

Erre mindenki emlékszik, aki a kilencvenes években tévézett, hiszen az egyik legszerethetőbb, központi karakterét vesztette el a sorozat nyolc évad után. A Bobby Ewingot alakító Patrick Duffy kiszállt a sorozatból, így a karaktert is ki kellett írni. Erre egy hosszabb sztoriszálat választottak: Bobby-t egyre erőszakosabban zaklatja a sógornője, Katherine Wentworth, aki reménytelenül beleszeretett. A dolog odáig fajul, hogy a nő el akarja ütni Pamelát (Victoria Principal), ám Bobby elrántja őt az autó elől, így viszont őt gázolja el. Bobby a kórházban belehal a sérüléseibe, és valljuk be, ez egy karakteréhez méltó búcsú… lett volna. Végül a nézői nyomásra visszahozták Bobby-t, és ez lett a sorozattörténelem egyik legkínosabb visszatérése.

A következő, kilencedik évad eseményeit ugyanis teljesen lenullázták a híres-hírhedt zuhany-jelenettel, ami van olyan sokkoló mint Hitchcocké.

Ebben ugyanis az történik, hogy Pamela felkel, és ott találja Bobby-t a zuhany alatt, aki üdén jó reggelt kíván. Aztán kiderül, hogy a férfi halála, és minden, ami az után történt (tehát egy komplett évad, mintegy harminc epizód) valójában Pam álma volt, és minden megy tovább a régiben. Patrick Duffy aztán végigtolta a karaktert a sorozat végéig, sőt, még a tévéfilmekben és a 2012-ben újjáélesztett Dallas-ban is feltűnt.


Buffy Summers (Buffy, a vámpírok réme)

A tinédzser vámpírvadász (vagy vámírvadász tinédzser, attól függ honnan nézzük), valójában kétszer is meghal a hét évad alatt. Az első eset annyira nem is izgalmas, mert túl hamar visszatér: az első évad fináléjában a fővámpír, a Mester megharapja és vízbe fojtja, ám újraélesztik. A második halála azonban tovább tart, és még sírkövet is kap. Az ötödik évadban egy hosszabb történetszál végkifejleteként Buffy (Sarah Michelle Gellar) a húgát, Downt (Michelle Trachtenberg) – aki a fekete mágiához fordult – menti meg azzal, hogy feláldozza magát. Végül a következő évadban a barátja, Willow (Alyson Hannigan) a boszorkányerejét latba vetve visszahozza őt a halálból. Ám Buffy nem túl boldog, sőt, depresszióba esik, mivel barátai a mennyországból rángatták őt vissza.


Sam és Dean Winchester (Odaát)

Bár a két főszereplő a 15 évad során többször is meghalt és visszajött, ám az első alkalom, mint mindenből, ebből is emlékezetes. A második évadban hal meg először Sam (Jared Padalecki), és testvére, hogy visszahozza őt, felajánlja a lelkét egy démonnak. Csakhogy így meg Dean (Jensen Ackles) hal meg, akit ki kell szabadítani a pokolból. A széria végül túl könnyelműen bánik a szereplők halálával, ami így végül elveszti a súlyát. A 3. évad 11. részében egy időhurokba kerülnek, és Dean több mint százszor meghal. A sorozat is a karakterek halálával ér véget, mivel még egyszer és utoljára a Winchester-fivérek végérvényesen meghalnak, és a Mennyországban ismét találkoznak egymással.


Havas Jon (Trónok harca)

A George R. R. Martin regényfolyamából készült sorozat nem bánt kesztyűs kézzel a karakterekkel, sőt, úgy hulltak a biztonságban hitt szereplők, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Bármikor bárkire lecsaphatott a halál, nem volt privilegizált karakter. Épp ezért volt megdöbbentő, mikor a történet egyik fő karakterét, az események egyik legfontosabb mozgatórugóját Havas Jont (Kit Harington) az Éjjeli Őrség emberei megkéseli, majd hagyják elvérezni – hol máshol, mint – a hóban. Tényleg elhisszük, hogy neki annyi, ám a következő évad elején a vörös papnő, Melisandre egy mágikus rituáléval visszahozza az életbe. A feltámasztás különlegessége, hogy végig feszült marad, hiszen többen is meg akarják akadályozni a szeánszt.


Brian Griffin (Family Guy)

Az animációs sorozatokban valamivel egyszerűbb dolga van az alkotóknak, ha fel akarnak támasztani valakit, hiszen könnyebben el lehet rugaszkodni a valóságtól. De azért így is akadnak szívszaggató pillanatok. A mindenből gúnyt űző Family Guy című sorozatban minden valószerűtlen, és semmi sem tűnik véglegesnek, de amikor a család beszélő kutyáját, Brian Griffint elüti egy autó, azt sikerült olyan valóságosan ábrázolni, hogy eléggé végérvényesnek tűnik. A 12. évad 3. epizódja kifejezetten megterhelő a sorozat könnyed hangvételéhet képest. A halál nagyon is visszavonhatatlannak tűnik, hiszen az családnak már lesz egy új kutyája, de mivel egy abszurd animációs sorozatról beszélünk, ezért a megoldás is abszurd: pár epizóddal később Stewie egy időgéppel visszautazik, és megmenti Briant.


Sara Tancredi (A szökés)

Ha Bobby visszatérése kínos volt a Dallas-ban, akkor amit A szökés című sorozatban leművelnek, attól tényleg éghet a bőr az alkotók arcán. A sorozatot eredetileg egy évadra tervezték, és a szökési tervet magára tetováltató Michael Scofield (Wentworth Miller) kalandja a kóterben, hogy kiszabadítsa a bátyját, kifejezetten izgalmas. Aztán egyre meredekebb logikátlanságok lettek úrrá a sztroin, ahogy évadról évadra csűrték csavarták. Akár kiemelhettük volna azt is, mikor maga Michael tér vissza a halálból egy mondvacsinált sztorival, de Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies) halála még akkor történt, amikor a sorozat nézhető volt. Michael szerelme, az egykori börtönorvos egy dobozban végzi, mint Gwyneth Paltrow a Hetedikben. Legalábbis egy dobozból előkerül a levágott feje, az ifjabb Scofield meg teljesen kiborul. Aztán egy évaddal később mégis előkerül élve, és annyit nyögnek be, hogy hát hopp, az valaki másnak a feje volt, aki hasonlított rá.


Barbossa kapitány (A Karib-tenger kalózai)

Remek példa arra, amikor egy karakter jól működik, ám az első filmben kinyírják, valószínűleg azért, mert nem tudták, lesz-e folytatás. A Geoffrey Rush által alakított Barbossa kapitány Johnny Depp Jack Sparrow kapitánya mellett a legszórakoztatóbba figura az egész Karib-tenger kalózai franchise-ban. Pedig az első rész, A Fekete Gyöngy átka végén Sparrow lelövi, amikor megtöri az átkot, és az elátkozott legénység ismét halandó ember lesz. Barbossa halála nem csak meglepő, de egyértelmű is, mégis a következő részből eléggé hiányzott a karakter. De nem sokáig, mivel már a Holtak kincse végén visszahozzák, hogy a harmadik részben fontos feladatot kapjon, s végül a negyedik és ötödik filmben is szerepeljen, melyet elsősorban Depp és Rush párosa ment meg a teljes érdektelenségtől. És hogy miként tért vissza? A válasz egyszerű, hiszen mégiscsak egy fantasy-ról van szó: Tia Dalma (Naomie Harris) feltámasztotta őt, és mi hiszünk neki, és örülünk.


Zöld Manó (Pókember: Nincs hazaút)

A Marvel nagy húzása volt, hogy úgy nyitotta meg a multiverzumot, hogy belekanalazta a korábbi Pókember-filmeket is. Ennek következménye, hogy nem csak három Peter Parker (Tom Holland, Andrew Garfield, Tobey Maguire) van egyszerre, de a korábbi főgonoszok is mind-mind megjelennek (legalábbis a többségük), szóval van mivel lefoglalni magát a három hálószövőnek. Igazából bármelyik, korábban kinyírt főgonoszt említhetnénk, de Willem Dafoe hatalmasat megy a skizofrén Norman Osbornként, akiben ott garázdálkodik a gonosz Zöld Manó. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mivel a karakterek a haláluk előtt került át egy másik univerzumba, ha visszatérenk a sajátjukba, ott bizony meghalnak.


Gandalf (A Gyűrűk Ura-trilógia)

Ahogy mondani szokás, aki ismeri J. R. R. Tolkien eredeti regénytrilógiáját, az semmin sem lepődik meg. Aki meg nem, azt eléggé mellbe vágta, mikor Gandalf (Ian McKellen) a Gyűrű szövetésében összecsap a brutális Balroggal: úgy tűnik, elintézte a démont, de az még az utolsó erejével a mélybe rántja Gandalfot is. A csapat gyászolja, siratja, ám a következő részben, A két tornyban visszatér, nem is akárhogy: Szürke Gandalfból a sokkal erősebb Fehér Gandalffá vált, és így segíti tovább Frodóékat a küldetésükben. Ekkor derül ki az is, miként végzett Balroggal.


Trinity (Mátrix: Feltámadások)

Ahogy a címe is mondja, a Mátrix balul sikerült negyedik részében a feltámadáson van a hangsúly. Neo (Keanu Reeves) nem emlékszik rá, hogy ő az Egyetlen, Trinity (Carrie-Anne Moss) pedig (látszólag) boldog családanyaként él Tiffany néven. Pedig annak idejénő volt az, aki beindította a sztorit, hiszen ő az, aki folyamatosan a végzete felé lökdösi Neót. Az eredeti trilógia végén Neo karjaiban hal meg, sőt, még ennél is rosszabb történik: törlik a memóriáját és visszahelyezik őt a mátrixba. Ez talán még a halálnál is végérvényesebbnek tűnik, ám a negyedik rész tétje épp az, hogy miként tér vissza Trinity valódi személyisége a “halálból”.

(via Collider, Screen Rant, Ranker, Movie Web)