Meghatározó vígjátékok az évtizedből

Illetve néhány a legjobbak közül. Némelyik búfelejtés, szomorúság ellen is kitűnő orvosság.

Deadpool

Ryan Reynolds óriási kockázatot vállalt, amikor kilobbizta a nagypofájú élőhalott (vagy valami olyasmi) zsoldos egész estés filmjét. Mert ebben aztán van minden, amire rá lehet ütni a 18-as karikát: csonkolás, mészárlás, káromkodás, szex, mellette még ipari méretű suttyóság. És működött. A Deadpool képregények nagy része piszok idegesítő, és inkább erőltetetten vicceskedő, mint vicces, de Reynold megcsinálta.  

 

Thor: Ragnarök

Az elmúlt évtizedben feltűnt rendezők közül az új-zélandi Taika Waititi az egyik legeslegjobb, ezért is került három filmje a listára. Humora alapvetően suttyó, de iszonyatosan szerethető, és csakis ő lehetett képes arra, hogy az addig csak kallódó Thorból megteremtse a Marvel-filmek egyik legvagányabb figuráját, és megmutassa a világnak, hogy Chris Hemsworth nagyon vicces fickó. Az egyre idegesítőbb Lokit is sikerült ismét izgalmassá tenni, és a sok-sok vicc mögött Waititi tulajdonképpen egy Thor-Loki, Thor-Hulk buddy movie-t csinált, egy teljesen zakkant Jeff Goldblummal, és a képregényrajongók legnagyobb örömére díszparádéba illő tisztelgéssel Jack Kirby munkái iránt.

Itt a vége

James Franco, Seth Rogen és a haverjaik saját magukat alakítják ebben a semmilyen tiszteletet nem ismerő vígjátékban. Beüt a bibliai apokalipszis, tűzeső, démonok és egyéb bevett kellékekkel, ők pedig megpróbálnak valahogy túlélni, persze amellett jut idő füvezésre és pöcsös poénokra is. Kevin McBride szokás szerint egy igazi genyó, de hát őt épp ezért szeretjük.

 

21 Jump Street

A 80-as évek végének népszerű amerikai sorozata volt a Jump Street, a karrierjét épp beindítgató Johnny Depp-pel a főszerepben. Ebből készült 2012-ben Phil Lord és Chris Miller vígjátéka, ami bebizonyította, hogy bár Channing Tatum bamba szépfiúnak néz ki, remek komédiás.

 

A Lego kaland

Phil Lord és Chris Miller rendezték az utóbbi évek egyik legjobb animációs filmjét is (pedig elég durva a mezőny, telis-tele vagyunk kiváló darabokkal). A LEGO-kalandot azok is végignevették, akiket egyébként hidegen hagynak ezek a kis építőkockák, amikre ha rálépünk, legszívesebben meghalnánk, annyira tud fájni. A Minden szipi-szuper pedig tényleg vicces szám.

 

Hétköznapi vámpírok

Taika Waititi ezzel a filmjével robbant be, és ha ekkor még nem is sikerült megjegyeznünk a nevét (nem könnyű), de feltétlenül felfigyeltünk rá. A dokumentumfilmes stílusban forgatott vígjáték az egy házban élő vámpírokról igazi ínyencség, és szerencsére a közönség vevő volt erre a humorra, készült is a filmnek azóta két spinoff sorozata.

 

Rendes fickók

A Predatorral alaposan kiszúrtak vele, pedig amihez Shane Black hozzányúl, az általában arany, és a Halálos fegyverrel gyakorlatilag ő teremtette meg a modern buddy cop filmeket. A Rendes fickókban főleg Ryan Gosling remekel, és ami még külön vicces az egészben, hogy hiába igyekszik Russell Crowe oldalán végigkeménykedni a filmet, igazából semmi értelmeset nem csinálnak.

Logan Lucky

Stephen Soderbergh heist-filmje valahogy elsikkadni látszik az életművében, pedig a Tri felhajtpla vagy semmi "vidéki" kistestvére bármilyen felhajtás nélkül, a saját jogán piszkosul vicces. Nem azzal kápráztat el, hogy minél nagyobb neveket zsúfoljon a színészgárdába – bár itt is derekas bandát szedett össze –, hanem azzal, hogy csak lazán elmesél egy izgalmas történetet. Channing Tatum továbbra is mókás fickó, ahogy Adam Driver, de főleg Daniel Craig is élvezettel komédiázik.

 

Paddington 2.

A sötét Peruból érkezett beszélő maci első nagyfilmes kalandja jópofa mese volt, ám a második, jócskán lekörözve elődjét, gyakorlatilag egy óriási vidámságbomba. Ritka az olyan humor, ami kifejezetten illedelmes, ugyanakkor egyáltalán nem mesterkélt. A Paddington második része egy igazi kincs, két órányi életöröm.

 

Vademberek hajszája

Taika Waititi kisajátította ennek a listának a negyedét. Mit tehetünk, ha egyszerűen zseniális filmeket csinál? A Vademberek hajszája, amellett, hogy hozza az új-zélandi rendező humorát, szintén egy olyan film, ami instant derű és vidámság, mert hatalmas szíve van.

via Collider