Megijedt a botránytól az amerikai Filmakadémia

Mégsem vezetik be az Oscar-gálán a nemrégiben nagy felháborodást keltő új kategóriát, a legjobb közönségfilmekét.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Oscar-díjakat kiosztó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöksége azt tervezte, hogy a 91. Oscar-gálától, azaz 2019-től kezdve új kategóriát vezetnek be a díjátadón, a fent említett közönségfilmes kategóriát, így reagálva a modern filmművészet változásaira (nem érezték ugyanis igazságosnak, hogy a komoly drámák és fajsúlyos művészfilmek mellett az olyan alkotásoknak, mint a Star Wars-filmek vagy a szuperhősmozik, csak a technikai kategóriákban van esélyük).

Az Akadémiának azonban a saját tagsága annyira kiakadt a dolgon (a legélesebb kritikát Rob Lowe színész és Adam McKay forgatókönyvíró fogalmazta meg), hogy a szervezet most visszakozik. Közleményükben azt írják, valóban nem volt szerencsés ötlet kilenc hónappal az aktuális gála előtt bevezetni egy új kategóriát, hiszen ahhoz a már bemutatott és készülőben lévő filmek nem tudnának alkalmazkodni.

Ezzel együtt tovább vizsgálják a kérdést, de figyelembe fogják venni a visszajelzéseket, amiket kaptak. Ígéretük szerint ahogy az elmúlt években, úgy a jövőben is fognak változtatásokkal élni, de eközben igyekeznek tekintettel lenni a gála immár kilenc évtizedes hagyományaira. A változtatást egyébként azért érzik ennyire szükségesnek a vezetőségben, mert legutóbb minden eddiginél gyatrább volt a gála közvetítésének a nézettsége.

Idén márciusban a díjátadó 26,5 millió nézőt produkált, ami ugyan soknak hangzik, de valójában sosem nézték még ennyire kevesen az Oscar-műsort. Az elvetett legjobb közönségfilm kategóriával együtt bejelentett változtatás, miszerint a gála hosszát három órában maximalizálják, így mindenképpen érvényben marad. Sok nézőt ugyanis az elnyújtott, idén csaknem négy óra hosszú időtartam riaszt el, ezért úgy döntöttek, a jövő évtől kezdve mintegy hat-nyolc díjat a reklámszünetekben fognak átadni, ezzel is megrövidítve a közvetítés hosszát.


(via Independent)