Megint elhalasztják az új James Bond-premiert, de több más blockbuster is csúszik

A koronavírus miatt csak később láthatjuk a mozikban a Nincs idő meghalnit, az új Szellemirtókat, az Uchartedot és a Morbiust is.

A világméretű koronavírus-járvány növekvő esetszámaira hivatkozva április 2-ről október 8-ra tolta át a Sony égisze alá tartozó Metro-Goldwyn-Mayer stúdió a Nincs idő meghalni címet viselő, új James Bond-filmet. Mivel az idei év egyik legjobban várt blockbusterének nemzetközi forgalmazását zömében a Universal bonyolítja, ők is követték az MGM döntését (a magyarországi premiert a hazai forgalmazó, a Fórum Hungary október 7-re rakta át). Nem ez az első premierhalasztás az új Bond-film esetében: eredetileg 2019 novemberében került volna a mozikba.

Forrás: Fórum Hungary

 

Az újabb halasztás eddig is benne volt a levegőben, hiszen a film büdzséje nagyjából 200 millió dollár körüli összegre rúg, és ennek a visszatermelése, valamint a stúdió extra profitja jelentős részben a globális jegyértékesítés függvénye. Ekkora nyereséget azonban – ahogy azt korábban a Tenet esete is világosan megmutatta – még egy ennyire erős címmel sem lehet elérni egy olyan időszakban, amikor az emberek otthon maradnak, a legtöbb mozi bezárt, és az a néhány filmszínház, amelyik még nyitva van, csökkentett kapacitással működik.

A Nincs idő meghalni premierjének elhalasztása ráadásul arra ösztönzi a rivális hollywoodi stúdiókat, hogy ők is késleltessék inkább az idei év első néhány hónapjára betervezett filmeket. Néhány perccel azután, hogy az MGM ismét elhalasztotta a Bond-premiert, a Universal Pictures, a Universal tulajdonában lévő Focus Features és a Sony is premieridőpont-változásokat jelentett be:

  • Senki (Bob Odenkirk akciófilmje): február 26. helyett április 2-án kerül mozikba
  • Szellemirtók: Az örökség: november 11. (az eredeti premier tavaly nyáron lett volna)
  • Nyúl Péter 2. - Nyúlcipő: április 2. helyett június 11.
  • Cinderella (a Hamupipőke modern musicalváltozata): február 5. helyett július 16. helyett április 2.
  • Uncharted: 2021. július helyett 2022. február 11.
  • Morbius (a Pókember-univerzum vámpírfilmje Jared Letóval): idén március helyett októberben kerül mozikba.  

Emellett csúszik Anya Taylor-Joy új horrorja, a Last Night in Soho is, és azt is rebesgetik, hogy a Universal nem fogja megtartani május 28-án a Halálos iramban 9 premierjét sem, de erről egyelőre még nincs hivatalos hír.

Forrás: Cinema City

 

Az elmúlt hónapokban itt a Port.hun is számos cikk született arról, mekkora anyagi terhet ró a koronavírus miatti leállás a filmiparra, hogy az első hullám idején lehúzták a rolót a világ legnagyobb moziláncának angliai és amerikai mozijai, csődközelbe került Amerika legnagyobb mozilánca, az AMC. De megnéztük azt is, mi a helyzet itthon: bár a koronavírus súlyos negatív hatását a hazai filmszínházak is a saját bőrükön érzik, a multiplex-üzemeltetők és a művészmozisok is látják a fényt az alagút végén. (via Variety)