Megint sikerült a botránykeltés a botrányfilmesnek

Száznál is több dühös néző hagyta el a termet Lars von Trier új filmjének premierjén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Mint arról korábban már írtunk, hétfőn este volt a dán botrányrendező új alkotásának, A ház, amit Jack épített című sorozatgyilkosos thrillernek a világpremierje Cannes-ban. A filmnek aznap hozták nyilvánosságra az első hivatalos előzetesét, ahogy sokat lehetett már olvasni is róla – például azt, hogy maga Trier előzetesen azt állította: ez az eddigi legbrutálisabb műve.

Ennek ellenére sokakat értek felkészületlenül a vetítésen látottak, és sóhajok, szitkozódások közepette tömegek vonultak ki a fesztiválpalotából, ahol az esemény zajlott.

„Ez undorító”

– mormolta például egy nő maga elé a Variety beszámolója szerint.

Elsősorban az a jelenet vette igénybe a nézőket, amikor a Matt Dillon által alakított főhős rálő egy vadászpuskával két kisgyermekre, akiknek a feje konkrétan lerepül a lövéstől – ekkor több tucatnyian távoztak egyszerre a közönség soraiból, dühödten vagy maguk elé mormogva. A film végére ennek köszönhetően a karzat fele kiürült, Trier azonban ennek ellenére álló ovációt kapott azoktól, akik kibírták a végéig.

Az idén ősszel hazánkban is bemutatandó A ház, amit Jack épített egy sorozatgyilkos fejlődéstörténete, akit tizenkét éven és öt gyilkosságon át követünk. Ennek során a film részletesen és igen szemléletesen mutatja be, ahogy a címszereplő megcsonkítja és megfojtja áldozatait, de a mű nem nélkülözi a bizarr humort és a filozófiai mondanivalót sem.


(via Variety)