Meglepetésgyőzelem a brit Oscaron

Vasárnap este tartották Londonban, a Royal Albert Hallban a BAFTA-gálát, amelynek során átadták a Brit Film- és Televíziós Akadémia díjait.

A legfontosabb díjakat meglepetésre az 1917 című I. világháborús Sam Mendes-film nyerte – pedig a Joker tizenegy, a Volt egyszer egy… Hollywood és Az ír pedig tíz-tíz jelöléssel volt esélyes. De az 1917 vitte a legjobb film, a legjobb brit film és a legjobb rendező trófeáját is.

Tarolt ezenkívül az eddig is sikert sikerre halmozó Élősködők, a dél-koreai Bong Joon-ho alkotása is, hiszen nemcsak a legjobb nem angol nyelvű filmnek járó elismerést vihette haza, de győzedelmeskedett a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában is.

Az 1917 alkotói, középen Sam Mendes rendező. Forrás: Dave J. Hogan / Getty Images

 

Idén először díjazták a BAFTA-n a casting direktorokat is: a Joker, a Házassági történet, a Volt egyszer egy… Hollywood, a The Personal History of David Copperfield és a Két pápa szereposztása közül a Brit Filmakadémia végül a Jokerét találta a legjobbnak.

A színészi kategóriákban a tavaly év végi-idei díjszezon szokásos neveit találjuk: a legjobb színész a Joker címszerepét megformáló Joaquin Phoenix lett, a legjobb színésznő Renée Zellweger a Judyval, míg a mellékszereplők közül Brad Pittet (Volt egyszer egy… Hollywood) és Laura Dernt (Házassági történet) ismerték el. A jelöltek és a díjazottak teljes listáját itt találjuk.


(via Variety)