Megnyerte a Joker a Velencei Filmfesztivált

Meglepetésre a Másnaposok rendezőjeként ismert Todd Phillips Joaquin Phoenix főszereplésével készült antiszuperhősös eredettörténete nyerte az Arany Oroszlánt a nagy múltú fesztiválon. De Roman Polanski sem maradt díj nélkül.

Velencében kifejezetten ritkaságszámba megy, hogy egy nagy hollywoodi stúdió filmjét jutalmazzák, pláne a fődíjjal – képregény-adaptációval pedig eddig példa nélküli volt. A Jokerről azonban korábban is sokszor lehetett hallani, hogy nem a hagyományos szuperhősmozik nyomvonalán halad, inkább a nyolcvanas évek neonoirjaira emlékeztet.

Todd Phillips és Joaquin Phoenix az Arany Oroszlánnal. Forrás: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

 

A film a velencei premier után elvarázsolta a kritikusokat: egyesek az új Taxisofőrként ünnepelték, és Joaquin Phoenix alakítását is rengetegen dicsérték. A jelek szerint pedig az alkotás nemcsak a filmes újságíróknak, hanem a filmes szakmának is tetszett. A másik meglepetésdíjazott Roman Polanski volt, akinek J’accuse című történelmi drámája kapta a zsűri nagydíját.

Polanskinak a #MeToo mozgalom óta megint nagyot zuhant az ázsiója: 1978-as gyerekmolesztálási ügyét is megint elővették, ezenkívül további három nő vádolta meg, hogy évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatta őket. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke, Lucrecia Martel argentin rendező emiatt nem is volt hajlandó részt venni a J’accuse díszbemutatóján – ugyanakkor a sajtóvetítésén ott volt, és leszögezte, hogy előítéletek nélkül fogja kezelni a filmet (ezt a neki ítélt díj is ékesen bizonyítja).

J'accuse. Forrás: labiennale.org

 

A lengyel születésű, Franciaországban élő rendező alkotása kapta ezenkívül a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége díját is. Polanski viszont nem tudta személyesen átvenni a trófeákat, mivel még mindig érvényben van az az 1978-ban foganatosított amerikai elfogatóparancs, amit a 13 éves Samantha Geimer megerőszakolása miatt eszközöltek ellene, Olaszország és az Egyesült Államok között pedig kiadatási egyezmény van érvényben. A direktor helyett felesége, a J’accuse-ben is szereplő Emmanuelle Seigner vette át a díjakat. A 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál további elismeréseit – amelyek egyébként az említetteknél jóval szokványosabban alakultak – ide kattintva böngészhetjük.


(via Variety)