Mégsem lesz film a hamisan nemi erőszakkal vádolt férfi történetéből

A Komfortos mennyország szerzőjét, Alice Seboldot még egyetemistaként erőszakolta meg egy férfi, meg is írta a memoárjában, de egy ártatlan került börtönbe.

A Variety értesülései szerint az Alice Sebold írónő azonos című memoárja alapján tervezett Lucky című filmet nem fogják leforgatni, a Sebold szerepére kiszemelt Victoria Pedretti (You) is otthagyta a projektet. Egy, a produkcióhoz közel álló forrás szerint már hónapokkal ezelőtt meghiúsult a forgatás, financiális okokból.

Sebold, a Komfortos mennyország szerzője Lucky című önéletrajzi könyvében arról ír, hogy 1981-ben, amikor elsőéves volt a Syracuse-i Egyetemen, egy idegen brutálisan megverte és megerőszakolta egy alagútban, az egyetemi campus közelében; a szerző arról is mesél, milyen hatással volt a trauma későbbi életére. Az ügyben Anthony Broadwatert (a regényben Gregory Madison néven szerepel) első fokon nemi erőszak és öt másik vádpont miatt ítélték el, majd 16 évet töltött börtönben. 1998-ban szabadult, és bár végig kitartott ártatlansága mellett és jogi úton is többször próbálta bebizonyítani az igazát, azóta is regisztrált szexuális bűnözőként tartják nyilván, ami az életét és a munkalehetőségeit is befolyásolta.

Timothy Mucciante, aki a Lucky executive producere volt, és Red Badge Films nevű cégén keresztül finanszírozta volna a filmet, döntő szerepet játszott abban, hogy felülvizsgálják a Broadwater ellen hozott ítéletet. Mucciante az év elején kezdte megkérdőjelezni a film alapjául szolgáló történetet, miután ellentmondásokat észlelt az emlékirat és a forgatókönyv között – írja a The New York Times. A producer júniusban ki is lépett a projektből, felbérelt azonban egy magánnyomozót, hogy vizsgálja meg a Broadwater elleni bizonyítékokat. A nyomozás eredményét az elítélt férfi jogi csapata vette át.

Forrás: Ted Soqui / Getty Images

 

Sebold könyvében azt írja, hogy hónapokkal a támadás után egy fekete férfit látott az utcán, és meg volt győződve róla, hogy ő támadta meg.

Mosolyogva közeledett. Felismert. Számára ez egy séta volt a parkban; egy ismerősével találkozott az utcán. (...) „Hé, kislány”– mondta. „Hát nem ismerlek valahonnan?” Egyenesen ránéztem. Tudtam, hogy az ő arca volt felettem az alagútban.

Sebold elment a rendőrségre, de először nem találták meg a támadóját. Az egyik rendőr felvetette, hogy az utcán álló férfi az akkor 20 éves Broadwater lehetett, aki állítólag pont a közelben tartózkodott a szóban forgó időpontban. A férfit le is tartóztatták, de a szembesítésen Sebold nem tudta azonosítani. Egy másik férfit nevezett meg támadójaként, mert „úgy nézett rám, ami azt súgta, hogy ha kettesben lennénk, ha nem lenne köztünk fal, a nevemen szólítana, majd megölne”.

Broadwater védőügyvédei azzal érveltek, hogy a férfi elítélésekor kizárólag egy mára már hiteltelenné vált mikroszkópos hajelemzési módszer kétséges eredményére hivatkoztak, valamint arra, hogy Sebold a bíróságon már azonosította Broadwatert. A tárgyaláson a férfira mutatott, miután az ügyész azt állította neki (hamisan), hogy Broadwater és a mellette álló ember barátok, akik szándékosan együtt jelentek meg a szembesítésen, hogy becsapják – írja a New York Times.

Kezdtek kétségeim támadni. Nem azzal a történettel kapcsolatban, amit Alice a megtámadásáról mesélt, mert az valóban tragikus, hanem a könyvének a perről szóló részével kapcsolatban, ami sehogy sem akart összeállni.

– mondta a már említett executive producer, Mucciante a Timesnak.

Sebold kedden nyilvánosan bocsánatot kért Broadwatertől, miután nyolc nappal azelőtt a férfi ítéletét a syracuse-i bíróság hatályon kívül helyezte. A bíró a helyi kerületi ügyésszel és a ma 61 éves Broadwater ügyvédeivel konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy az ellene indított eljárás alapjaiban hibás volt.

Az írónő nyilatkozatában elmondta, hogy sajnálja, hogy akaratlanul is szerepet játszott egy olyan rendszerben, amely egy ártatlan embert juttatott börtönbe.

Leginkább azt sajnálom, hogy igazságtalanul megfosztottak attól az élettől, amit élhettél volna. És tudom, hogy semmilyen bocsánatkérés nem változtathatja meg azt, ami veled történt, és soha nem is fogja. Az elmúlt nyolc napom azzal telt, hogy felfogjam, hogyan történhetett mindez.

A memoárt annak idején megjelentető Scribner a múlt héten azt mondta, hogy az eddigi vádlott felmentését követően nem tervezi a könyv szövegének frissítését. Kedden azonban a kiadó már azt közölte, hogy leállítja a Lucky terjesztését, amíg az írónővel közösen „mérlegelik, hogyan lehetne átdolgozni a művet”.

(Forrás: Variety)

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.