Megtörte a csendet a Joker rendezője a film erőszakosságával kapcsolatban

Hiába tartják többen zseniálisnak és nyer díjakat, hiába imádja a közönség, a Joaquin Phoenix főszereplésével készült antiszuperhősfilmet sokan támadják a benne megjelenített erőszak miatt. Végre Todd Phillips direktor is elmondta a véleményét.

Az első kritikák a Jokerrel kapcsolatban az aurórai tömegmészárlásban (2012-ben egy őrült lövöldözni kezdett A sötét lovag – Felemelkedés egyik vetítésén – a szerk.) meghalt áldozatok családtagjai és barátai részéről érkeztek, akik aggodalmukat fejezték ki a filmben ábrázolt hasonló jelenet miatt. Válaszként a gyártó stúdió, a Warner egy közleményben mindenkit biztosított, hogy a filmnek nem célja az erőszak elfogadása, és hogy a rendezői szándék sem az volt, hogy hősnek állítsák be Jokert.

A filmet a nemrég zárult New York-i Filmfesztiválon is levetítették, ahol tartottak utána egy panelbeszélgetést a rendezővel, Todd Phillipsszel, aki nem érzi úgy, hogy a realista erőszak-ábrázolás bármiről is tehetne. „Hát nem nagyszerű, hogy valódi következtetéseket vonhatunk le az erőszakkal kapcsolatban?

Nem jó dolog, hogy félredobhatjuk azt a fajta képregényes erőszakot, amire már immunissá váltunk?

Szóval őszintén szólva engem kicsit meglepett, hogy a dolgok ilyetén fordulatot vettek. Számomra ugyanis ez egy nagyon felelősségteljes döntés volt, hogy igazinak tűnjön, és súlyt adjunk neki” – mondta a rendező.

„Ez egy összetett film, és szerintem ez így rendben van. De őszintén szólva tényleg nem gondoltam, hogy ilyen szinten folyik majd róla a diskurzus. Ugyanakkor úgy gondolom, nagyon jó, ha elindul egy párbeszéd miatta és körülötte. Az én állásfoglalásom a filmem, és remek dolog beszélgetni róla, de sokat segít, ha láttad is” – tette hozzá az alkotó, azokra célozva, akik anélkül kritizálják a Jokert, hogy megnézték volna.

Todd Phillips és Joaquin Phoenix a Velencében nyert Arany Oroszlánnal. Forrás: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

 

Ez persze neki sem esik jól, de úgy gondolja, nincs kihatással a film teljesítményére a mozikasszáknál. A sok támadás ugyanakkor nem jön jól a díjszezonban, hiszen a rossz sajtó igenis befolyásolhatja az alkotás Oscar-esélyét – pedig Joaquin Phoenixnek igencsak járna már egy trófea a három jelölés után, és zseniális alakítását elnézve abszolút jó helyre is kerülne. Ezzel kapcsolatban azonban Phillips nem bocsátkozott jóslásokba.

„Nem tudom, hogy fog-e ártani mindez a filmünknek. De még az is lehet, hogy mi viszont segítettünk vele, és jó dolog, hogy az emberek véleményt nyilvánítanak a témában”

– fejtette ki véleményét Phillips, akinek az alkotását október 3. óta a magyar mozik is játsszák, így mi magunk is csekkolhatjuk, mennyire erőszakos.


(via Variety)