Megváltoznak a koronavírus miatt az Oscar szabályai

A Golden Globe-ot rendező HFPA, azaz a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége után az Oscar-szobrokról döntő Filmakadémia is lazított a követelményeken, de több egyéb szabálymódosítás is történt.

A legfontosabb változás, hogy mivel az amerikai mozik március 16. óta zárva tartanak, az Akadémia eltekint attól az eddigi szabálytól, hogy csak azok a filmek indulhatnak az Oscar-versenyen, amelyek legalább egy hétig futottak valamely Los Angeles megyei filmszínházban. Így

azok a filmek is nevezhetők lesznek, amelyeknek tervezték ugyan a bemutatóját, de végül csak online jutottak el a nézőkhöz

– amennyiben az online premiert követő hatvan napon belül a forgalmazó elérhetővé teszi a művet az akadémiai tagok titkos streamelős oldalán.

További fontos változás, hogy a nemzetközi filmek kategória nevezettjeinek vetítéseit teljes egészében az online térbe költöztették. Azaz

idén az akadémiai tagok nem a Los Angeles-i Samuel Goldwyn Theatre-beli vetítéseken ismerhetik meg a mezőnyt, hanem a fent említett streamelős oldalon, így sokkal többüknek van esélyük szavazni (köztük elsősorban azoknak, akik nem Los Angelesben, de még csak nem is az Egyesült Államokban élnek).

Szakértők ettől a lépéstől azt várják, hogy a jövőben nemcsak a nemzetközi kategóriában, hanem az összes többinél is online folyik majd minden, és megszűnnek a tagoknak küldött megtekintő DVD-k, zenei CD-k, kinyomtatott forgatókönyvek és egyéb offline anyagok.

Ahogy az várható volt, az Akadémia döntött két kategória összevonásáról is: a jövő évtől kezdődően így nem lesz többé külön legjobb hangvágás és legjobb hangkeverés, csupán egy legjobb hang kategóriában osztanak majd díjat. Amiről azonban nem sikerült dönteniük a Filmakadémia vezetőségi tagjainak – akik egyébként online meeting keretében, a Zoom nevű program segítségével találkoztak –, az az, hogy mikor legyen a következő évi, 93. Oscar-gála.

A díjátadó jelenleg 2021. február 28-ra van beütemezve, de szintén a koronavírus miatt szükségesnek tűnik a halasztás. A premierek elmaradásán kívül ugyanis a stúdiók is bezártak, és a filmforgatások és az egyéb folyamatok is leálltak, így több filmnek is, amit az Oscarra szántak, csúszni fognak az utómunkálatai, így nyilván a bemutatása is. Az akadémiai vezetőség azonban most azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben még minden képlékeny és bizonytalan, így ők sem látnak tisztán. Egyelőre tehát annyi biztos, hogy meg lesz tartva az Oscar – csak még azt nem tudni, mikor.


(via IndieWire, Uproxx)