Megvan M. Night Shyamalan új filmjének címe, tartalma és első posztere!

Volt idő, amikor félig-meddig lemondtunk a Hatodik érzék rendezőjéről, de az elmúlt években újra a régi formáját hozza, nem véletlen vagyunk kiélezve az új filmjére.

A napokban ment a tévében Az utolsó léghajlító (2010) családi fantasy, vagy nem is tudom, micsoda, és a Will Smith-nek bérmunkában készített A Föld utánt (2013) is adják majd, eszünkbe juttatva azt az időszakot, amikor M. Night Shyamalan csak borzasztó kritikákat kapott, és a fél szakma lemondott róla. Azóta viszont az író-rendező háta mögött van egy nagyon korrekt sorozat, a Wayward Pines (2015) és legjobb filmje, A sebezhetetlen (2000) két kvázi folytatása, a Széttörve (2017) és az Üveg (2019), és megint a legjobbak között tartják számon, és ezzel így vagyunk mi is. És nem véletlen soroltunk fel egy szuszra ennyi filmet: most derült ki új címe, tartalma, (tervezett) bemutatási dátuma, és megmutatták hozzá az első posztert is.

Shyamalan apák napjára kapott pár éve egy francia képregényt, Sandcastle (Homokvár) címmel, Pierre Oscar Levy és Frederik Peeters munkáját, ami annyira megtetszett neki, hogy megvásárolta a megfilmesítés jogait, bár szerinte nem megfilmesítésről vagy feldolgozásról van szó, hanem pusztán inspirációról. Így aztán a cím is más, ami egyszerűen csak Old, vagyis Öreg, a most kiderült szinopszis szerint 13 idegen egy holttestet talál a tengerparton, és hamar rájönnek, hogy itt bizony természetfeletti erők működnek, ők pedig képtelenek elhagyni a partot, ahol az idő sötét titkot rejt. Nyilván ezt szimbolizálja az első, szintén most kiadott poszter is, amin egy hatalmas homokórából zuhannak alá apró kis emberkék. Csak idő kérdése (It’s a matter of time) - üzeni nekünk a plakát szövege.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a film főszereplője Gael García Bernal lesz, és most már az is kiderült, hogy mellette feltűnik még a Jojo Nyuszi nagy felfedezettje, Thomasin McKenzie, Alex Wolff az Örökségből, Abbey Lee a Lovecraft Countryból, valamint Rufus Sewell, Eliza Scanlen, Aaron Pierre, Vicky Krieps, Nikki Amuka-Bird és Ken Leung. Az eredeti képregényre azt mondják, olyan egzisztencialista horror, mintha Franz Kafka írta volna a Lost - Eltűntek forgatókönyvét, és erre nyilván Shyamalan is épít majd, de ez eleve ismerős terep számára. A kérdés, hogy a képregény (számunkra nem túl ismert) képi világát átveszi-e, illetve az, hogy a most megadott 2021. július 23-i bemutató dátum készpénznek vehető-e, most, hogy szinte minden nap halasztják el a már kész produkciók premierjét. Az Old egyébként már forog a Dominikai Köztársaság festői partvidékén.