Mel Gibson újra jó színész lesz?

És végre Vince Vaughn is mutat magából valamit? Ezt sejteti a Dragged Across Concrete című közös bűnfilmjük friss előzetese, amiben mocskos zsarukat játszanak.


Mel Gibson túl sokat nem mutatott színészi képességeiből. Láthattuk a Megjött Apuci 2-ben vagánykodni és nagyon morcos volt Az utolsó emberig című független produkcióban, ahol lepukkant tetoválót alakított, aki egy mexikói drogkartelltől védi meg a lányát, illetve megrendezte a szerintünk erősen túlértékelt A fegyvertelen katonát, amiben ő ugyan nem játszott, de Vince Vaughn igen. Aki mostanában kezdett rájönni, hogy talán nem kéne mindig ugyanazt a jópofizó lusta, de szerethető pasast játszani, amit az elmúlt húsz évben általában bevállalt unalmas vígjátékaiban, és elkezdett jó szerepeket vállalni. A Fegyvertelen katonában speciel pocsék volt, de játszott a True Detectiveben és a nálunk sajnos nem vetített, irtózatosan kemény bűnfilmben, a Brawl in Cell Block 99-ban, ahol élete legjobb alakítását nyújtotta – igaz, eddig nem igazán strapálta magát.

És az utóbbi filmet egy bizonyos S. Craig Zahler rendezte, aki sokkoló, de nagyszerű western horrorjával, a Csontok és skalpokkal (2015) lett egy csapásra ismertté, és aki új filmmel jelentkezik,l aminek már a címe sem szombat reggeli gyerekzsúrt ígér a játszóházban. A Dragged Across Concrete (Betonon végigvonszolva) hőse két zsaru (Gibson és Vaughn), akiket főnökük hat hét fizetés nélküli szabadságra küld, miután videóra vette valaki, hogy megvernek egy latino gyanúsítottat. Mivel mindkettőjüknek anyagi gondjaik vannak, és a fentiek alapján sejthető, hogy nem áll távolt tőlük az erőszak, úgy döntenek, keresnek egy bűnözőt, akit kirabolhatnak a kényszerpihenő alatt, de persze olyasmibe nyúlnak bele, amit nem biztos, hogy kezelni tudnak. És az már az első előzetesből is látszik, hogy az akció nem lesz vértelen – az nem lenne Zahler stílusa.

A legtöbb ilyen zsarufilm arra épít, hogy a két rendőr teljesen különböző egyéniség, végig szívatják egymást, a végére mégis országos cimborák lesznek, itt azonban a jelek szerint más történik. Gibson karaktere szemmel láthatóan utálja a folyton zabáló Vaughnt, és az sem rajong érte, igaz, ők ketten mindenki mást is utálnak – kapott is érte a film, amit sokan rasszistának neveztek. Merthogy akit ki akarnak rabolni, az is színes bőrű - Tory Kittles a Kolóniából -, Gibson pedig fekete srácoktól félti a tinilányát. Ettől eltekintve az elsőként Velencében levetített film fesztiválszereplése során jó kritikákat kapott, különösen Gibson játékát dicsérték, aki ebben a pár percben is tényleg nagyon jó, a Lionsgate pedig március 22-én mutatja be Észak-Amerikában. Gibson és Vaughn mellett Jennifer Carpenter, Laurie Holden, Don Johnson, Michael Jai White és Thomas Kretschmann is feltűnik az erősen korhatáros filmben, ami nálunk nem biztos, hogy moziforgalmazásba kerül.