Melyik volt idén a legjobb szuperhősfilm?

Idén is megmérkőzött egymással a DC és a Marvel, mindkét képregényóriásnak több filmje is jelent meg, de szerencsére nem csak ők uralták a mozikat. Ha összesen csak kettő, de azért volt szuperhősfilm az ő univerzumaikon kívül is. Melyik volt a legjobb? Szavazás a cikk végén.

Deadpool

Az év első szuperhősfilmje a régóta várt Deadpool volt Ryan Reynoldsszal a főszerepben. Ugyan a Deadpool a sokadik film, amióta a képregényfilmek a reneszánszukat élik, de ez volt az első, aminél a készítők bevállalták az R korhatár-besorolást, ami annyit jelent, hogy tudatosan szakítottak a fiatalabb nézőközönséggel. Sokáig nem merték meglépni ezt a gyártók, attól féltek, hogy bezuhan a nézettség, de a Deadpool rácáfolt a félelmekre. Ehhez persze az is kellett, hogy egy kifejezetten felnőtteknek szóló karakterről van szó. Azóta örömhír, hogy a most készülő, utolsó Rozsomák-filmnél is bevállalják a véresebb jeleneteket és a trágárkodást, ami jót fog majd tenni a filmvilágban kissé kihipózott karakternek.

Batman Superman ellen: Az igazság hajnala

A Marvel kezdte az évet, utána jött a DC szintén elég régóta várt filmje, amiben összeeresztették a kiadó két leghíresebb karakterét. Nem árulunk el nagy titkot, hogy valószínűleg nem ez a film fogja megnyerni ezt a mostani szavazást. A másfél órás filmet kifejezetten komoly kihívás végignézni, annyi bugyutaság van benne. Hiába a sztárparádé és a minden eddiginél nagyobb Batman Ben Afflecknek köszönhetően, a filmet ezek sem tudták megmenteni, hiszen az alkotás legnagyobb problémája a rendező, Zack Snyder, aki valami nagyot akart mondani, csak sajnos csukva maradt a szája.

Amerika Kapitány: Polgárháború

Már csak azért sem tudott az év legnagyobb dobása lenni a Batman és Superman közös film, mert a Marvel még nagyobbat gurított ezen a téren. Az egy dolog, hogy Amerika Kapitány és Vasember viszálya nemcsak a két hőst érintette, hanem a teljes Bosszúállók-csapatot, így tulajdonképpen a Polgárháborúban megkapunk egy egész Bosszúállók-filmet is, de a Marvel nagyon ügyesen belengette a jövőre tervezett nagy gurítását is. Pókember is feltűnik a filmben, akit végre beemelnek a filmes univerzumba, így például a jövő évi Pókember-filmben biztosan feltűnik majd Vasember is. A filmről sokat nem tudunk elmondani, pont ugyanolyan lett, mint az összes többi, ezekkel a karakterekkel készülő film: látványos.

X-Men - Apokalipszis

Miért jön ki a Marvel nem sokkal a Deadpool és az Amerika Kapitány után egy újabb filmmel? - tehetné fel a kérdést teljesen jogosan bárki. Ennek a furcsaságnak a megértéséhez tudni kell, hogy a Marvel filmes jogai csak részben vannak most már a Disneynél, egy részük itt-ott kallódik, az X-Men például a Foxnál. Ez azt eredményezi, hogy a Marvel nem tudja teljesen egyesíteni a filmes univerzumát, a Fox pedig akkor jön ki egy-egy újabb X-Men-filmmel, amikor akar. Leginkább egyébként akkor akar, amikor pont lejárnának a jogai, így egy-egy filmmel meg tudja újítani őket. A legszomorúbb, hogy ez a fenti bekezdés a legérdekesebb az egész X-Men - Apokalipszisban. Ahogy a Batman Superman ellen is távol állt a világmegváltástól, úgy ez is.

Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból

Végre! Június végéig kellett arra várni, hogy olyan szuperhősfilmet lássunk a mozikban, ami nem a DC-hez vagy a Marvelhez kötődik. A Mirage Studios karaktereiből készült élőszereplős film folytatása az első rész hangulatát hozta. Ráadásul megjelentek a franchise népszerű mellékszereplői, Krang, Bebop és Rocksteady is. A filmben annyira sok komputeranimáció volt, hogy igazából szívesen megnéznénk egy teljesen animációs Tini Nindzsa Teknőcök filmet is, valószínűleg egyszerűbb lenne az egyetlen főszereplő színészt, Megan Foxot animáltra cserélni.

Suicide Squad - Öngyilkos osztag

Augusztusban jött a DC másik nagy dobása, egy érdekes próbálkozás, kicsit a Deadpool-vonalon mozogva. Mindkét filmben az a különleges, hogy alapvetően negatív karakterek a főhősei. Míg viszont a Deadpool nagyon kellemes felüdülés volt, addig a Suicide Squad sajnos pontosan ugyanolyan középszerű volt, mint bármelyik másik szuperhősfilm, azzal a különbséggel, hogy itt a sokat reklámozott Margot Robbie fenekén kívül tényleg nem voltak emlékezetes pillanatok sem.

Max Steel

A listánkban ez a kakukktojás, ugyanis ezt a filmet még nem mutatták be itthon, és nem tudni, hogy lesz-e hazai bemutatója, de azok alapján, amiket eddig hallani lehetett róla, csodálkoznánk rajta. A Max Steel nagyon furcsa szerzet, ugyanis a Mattel egyik játékfigurájáról van szó, amelyik annyira népszerű volt, hogy először rajzfilmet gyártottak hozzá, idén pedig elkészült az első film is Max Steel kalandjaiból. A szuperképességekkel megáldott Max és a segítője, egy Steel nevű robot eredettörténetét bemutató film trailere annyira vontatott, hogy valószínűleg jobban járt volna mindenki, ha csak ennyi készül el a filmből, ebből is tökéletesen kiderül gyakorlatilag az utolsó képkockáig minden.

Doctor Strange

A Marvel zárta az évet a novemberben bemutatott Doctor Strange-dzsel, amit sokan régóta vártak, hiszen ez a film sem a szokásos kigyúrt fickók verekednek a levegőben szűk ruhában klisébe tartozik. Ebben ugyanis nem annyira kigyúrt fickók varázsolgatnak nem annyira szűk ruhában. A film kapott hideget-meleget, Benedict Cumberbatch pedig nagyszerű, de amióta lejött a színpadról és elkezdett színészkedni csak és kizárólag egomán zseniket alakított, és ez most sincs másként. Szívesen megnéznénk valamilyen radikálisan más szerepben is valamikor.