Mennyit bukhat Hollywood a koronavíruson?

Nyilván baromi sokba kerül az Álomgyárnak is a vírus, és van, aki már konkrét becslésekkel is előállt az elnapolt premierek, a leállított forgatások és bezárt mozik miatt. Elég nagy számról van szó.

Sorra érkeznek a hírek arról, melyik, már kész film bemutatóját napolták el bizonytalan időre, melyik produkció, beleértve a sorozatokat is, forgatását állították le, és milyen sztár – egyelőre szerencsére csak kevés – került karanténba a koronavírus miatt. És persze ott vannak a bezárt vagy csökkentett nézőszámmal működő mozik, az elmaradó nézők, szóval már most lehet tudni, hogy akárcsak az egész világgazdaság, a filmipar is hatalmas veszteségekkel lesz kénytelen szembenézni, a The Hollywood Reporter című szaklap pedig már konkrét becslésekkel állt elő.   

Az első film, amelynek bemutatóját elhalasztották, a 007 Nincs idő meghalni volt – a tervek szerint ősszel kerül a mozikba -, és a filmipar számításai szerint ez halasztás 30-50 millió dollárjába kerül a stúdiónak. Merthogy ezzel buktak egy sor reklám és más marketingszerződést, várhatóan a becsültnél nagyságrendekkel alacsonyabb lesz a nézőszám, és így tovább. Az új Bond-filmet azóta követte a Hang nélkül 2, a Mulan, a Halálos iramban 9, és az elképesztően peches, immár negyedszer halasztott Az új mutánsok is, hogy a rengeteg kisebb produkcióról ne beszéljünk: Igaz, azok közül sok VOD platformon nézhető lesz, így valamennyi hasznot csak hoz. És akkor ott vannak az éppen forgó – vagy éppen nem forgó filmek. Friss hír, hogy két hétre leálltak a The Batman munkálatai, így nyilván ott is lesz csúszás, és mindenhol máshol is lesz, mert a csúszó filmek dominóeffektusként sodorják magukkal a többit, hiszen a premiereket mindig pontosan úgy lövik be, hogy a lehető legkisebb verseny alakuljon ki. Na, ez most felborult, de rendesen.

A becsült összeg nagyjából 20 milliárd dollár, és ez csak nőhet – ráadásul nincs a becsléshez időkorlát kötve, de az eddigi veszteség is már nagyjából 7 és 10 milliárd közé esik, májusig kivetítve. A Marvel új szuperhősfilmje, a Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings forgatása is áll, a rendező Destin Daniel Cretton pedig koronavírus gyanúja miatt karanténba vonult, és ez a hírek szerint napi $300-350.000-t veszteséget jelent a stúdiónak. És mielőtt legyintenénk, hogy, na bumm, Tom Cruise nem vesz új villát és Vin Dieselnek tízzel kevesen sportkocsit vásárol majd, ne feledjük, csak Amerikában nagyjából 2.1 millió embert foglalkoztat a szórakoztatóipar, a filmgyártás és a televíziózás pedig 49 milliárd dollárral járul hozzá a nemzetgazdasághoz, vagyis itt is jelentkezhet egyfajta dominóeffektus, és az is biztos, hogy ennek kiheveréséhez hosszú évek kellenek.

Forrás: The Hollywood Reporter