Mi történik azokkal a filmekkel, amelyek szereplői a forgatás befejezése előtt halnak meg?

Tegnapi hír, hogy Carrie Fisher benne lesz a Star Wars kilencedik részében, ezt Todd Fisher, a decemberben elhunyt színésznő egyik testvére is megerősítette. Szerencsére nem CGI-vel segítenek pótolni Fisher veszteségét, hanem archív felvételekkel varázsolják újra a vászonra a színésznőt. De nem ez lesz az első film, amelynek meg kell birkóznia az efféle veszteségekkel.

 

Don Rickles, aki a készülő Toy Storyban (és az előző Toy Story részekben) Krumplifejnek kölcsönözte hangját, múlt héten halt meg. A színész azonban nem fejezte még be a forgatást, így a franchise legújabb részének alkotói új hangot keresnek a figurának - írja a BBC. 

 

 

Philip Seymour Hoffman Az Éhezők Viadala - A kiválasztott befejező rész forgatásának vége előtt hét nappal hunyt el herointúladagolásban, de Oliver Reed sem tudta befejezni a Gladiátor című filmet 1999-ben. Heath Ledger épp a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmát forgatta 2008-as halálakor, és az is közismert, hogy Brandon Lee sem fejezte be A hollót, mivel pont a forgatáson történt vele halálos baleset: vaktöltény helyett hatástalanítottnak hitt golyóval töltött fegyver okozta halálát 1993-ban.

 

 

Minden film különbözőképpen oldotta meg a színészek hiányát: a forgatókönyv átírásával, digitális effektekkel, vagy új színésszel.  A Gladiátor esetében a filmet átírták, és a Reeddel korábban leforgatott felvételeket használták fel, valamint testdublőrt alkalmaztak, majd a fejét digitálisan Reed fejére cserélték. Rob Harvey, a film vizuális effektekért felelős szakembere Oscar-díjat is nyert a Gladiátorral. Harvey később elmesélte, hogy nagyon fura volt az egész folyamat, főleg abban az időben, amikor a technika még nem állt azon a szinten, hogy probléma nélkül megbirkózzanak a feladattal.
Harvey a Dr. Parnassus c. filmen is dolgozott: mivel egy Terry Gilliam-filmről volt szó, szinte bármit meg lehetett csinálni a forgatókönyvvel anélkül, hogy bárkiben kétséget ébresztettek volna a sztorival kapcsolatban. Heath Ledger halála miatt a színészt Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law „helyettesítette” a film különböző jeleneteiben.

 

 

A változtatások rendszerint hatalmas költségekkel járnak, de mivel minden filmre kötnek biztosítást az alkotók, a biztosítási pénzből tudják megvalósítani a szükséges módosításokat – beleértve akár az újraforgatást is. Egy általános filmes biztosítás mindig tartalmaz kitételeket arra az esetre, ha valamelyik színész megsérül, megbetegszik, vagy esetleg meghal. Matthew Torrible biztosítási szakember elmondta: abban az esetben, ha egy színész lábát töri, pár hétre szüneteltetik a forgatást, és az ezzel járó költséget is a biztosító állja. Abban az estben, ha egy színész meghal, szintén a biztosító fizeti a szükséges változtatásokat: a forgatókönyv átírását, az új felvételeket, stb. A biztosító viszont abban az esetben mégsem téríti meg a plusz költségeket, hogyha az esetleges haláleset a korábbi kórtörténet szerint nagy eséllyel kiszámítható volt.

Marilyn Monroe, Something's Got to Give, 1962: soha nem fejezték be a filmet

Bruce Lee, Game of Death, 1973: a befejezetlen verziót is bemutatták, melyet 1978-ban egy hosszú változat követett, mely a színész halála után felvett jeleneteket is tartalmazott

Natalie Wood, Agyhalál, 1981: dublőrrel fejezték be a filmetRiver Phoenix, Dark Blood, 1993 – jelenetképekkel fejezték be a filmet

Chris Farley, Shrek,1997 – új színészt kerestek, végül Mike Myers-re esett a választás

Aaliyah, Mátrix - Újratöltve, 2001 - Nona Gaye játszotta el Zee szerepét

Paul Walker, Halálos iramban 7, 2013 – testdublőrökkel fejezték be a filmet, többek között Walker bátyjai helyettesítették az elhunyt színészt.


Nagyon ritka, hogy egy filmet ne fejezzenek be, mivel komoly pénzügyi következményekkel járna.
Rob Harvey beszélt arról is, hogy az elhunyt színészek digitális technikával történő „feltámasztása” soha nem lesz az igazi, még ha CGI-technikáról van is szó. Technikailag létre lehet hozni egy CG karaktert, amit motion capture technikával akár mozgatni is képesek a szakemberek, de ez messze van a vágyott végeredménytől.

 


Philip Seymour Hoffman esetében az volt a szerencse, hogy a jelenetek nagy részét már rögzítették a színész halála előtt, de azért itt is volt utómunka: csak kisebb digitális trükköket kellett alkalmazni a már meglévő felvételeken, és bekerülhettek a film végleges verziójába. Volt azonban egy jelenet, amikor Hoffman karaktere látta volna el tanácsokkal Katniss Everdeent: ezt újraírták, és Hoffman helyett Woody Harrelson karaktere beszél Jennifer Lawrence karakterével.


Dr Twa, Az Éhezők Viadala filmes guruja szerint – bár nem szép erről beszélni, és szívtelenségnek is tűnhet – egy színész halála jót tesz az üzletnek, márpedig a filmezés színtiszta üzlet.

A közönség, mint hiéna az elhullt állatra, rárabol ezekre a filmekre.

Így történt A sötét lovaggal is: mindenki látni akarta benne Heath Ledgert, aki a film premierje előtt halt meg.