Michael Caine 8 évig nem pislogott, frászt hozva mindenkire

A 88 éves sztár még fiatalon olvasta egy könyvben, hogy egy profi filmszínész nem pislog. Annyira komolyan vette, hogy elkezdték Kígyószemnek hívni.

Michael Caine egy ideje mindig a bölcs tanítómester szerepét kapja meg a hollywoodi filmekben (lásd: Batman-filmek, A tökéletes trükk, stb.), évtizedekkel korábban viszont csupa szigorú tekintetű figurát alakított (gondoljunk csak az 1971-es Öld meg Cartert!-re). Most kiderült, miért hívták egy időben Kígyószemnek a 88 éves brit színészlegendát: a The Mirror magazinnak és a The AV Clubnak adott interjújában ugyanis elmondta, hogy az átható tekintetét egy túlságosan komolyan vett olvasmányélményének köszönhette.

Forrás: CineMax

 

Caine-nek ugyanis saját bevallása szerint még fiatal színész korában került a kezébe egy Teach Yourself Film Acting, azaz Tanítsd magad filmes színészetre című könyv. Ebben az állt, hogy a filmekben való színészkedés nagyon más, mint a színpadi, hiszen itt nem a közönségnek kell játszani, hanem egy kamerának, ami akár a színész arcára is ráközelíthet. Így aztán a jótanácsokkal kézikönyv egyik sora nagyon megmaradt Caine-ben:

Ne pislogj! Soha nem szabad pislogni!

Az ifjú Caine azonban egy kicsit szigorúan vette a tanácsot, és az élete következő nyolc évét azzal töltötte, hogy egyszer sem pislogott, ha más is látta. Soha nem csukta be a szemét társaságban, meg is kapta a „Kígyószem” becenevet.

A körülöttem lévők, ideértve az anyámat és mindenki mást, azt hitték, hogy megőrültem. Biztosak voltak benne, hogy pszichopata vagyok. Akkoriban halálra rémítettem az embereket.

Michael Caine később is teljesen komolyan gondolta a Sose pislogj!-dolgot. Olyannyira, hogy amikor 1987-ben felvett egy VHS-kazettán lejátszható, egyórás filmszínészi gyorstalpaló kurzust Michael Caine: Acting in Film címmel, ott is arra tanította a leendő színészeket, hogy ne pislogjanak, ha a kamera őket veszi, mert ezzel is erősebbnek mutatják a karakterüket. Íme egy részlet a kazettáról:

Michael Caine színészkurzusos kazettáját egyébként az ismert amerikai rádiós, Howard Stern is megnézte, amikor az önéletrajzi ihletésű filmje, az 1997-es Intim részek főszerepére készült.

Mindössze egyetlen dolgot tettem: megnéztem Michael Caine színészkurzusos kazettáját. Láttál már valaha ilyet? Ez kib*szottul a legviccesebb dolog, amit valaha láttál! Ott áll Michael Caine, tanít egy osztályt, és ilyeneket mond: »Az egyik dolog, amit szeretek csinálni, az, hogy ha közeli felvételt veszünk fel, nem pislogok. Mert ha pislogok, az gyengít. Tehát csak bámulj így, nézz a másik szemébe! Most figyeld, mit csinálok, most nézd ezt... láttad, hogy csináltam?« És esküszöm, egyáltalán nem történik semmi. Ez a fickó semmit se csinál! Na, ennyit tudok elmondani a színészképzésemről.

No de Michael Caine vajon a mai napig is tartja magát a Sose pislogj!-módszerhez? A legközelebbi filmjét nézve majd gondosan figyeljük meg – csak nehogy pont akkor pislogjunk a nagy koncentrálás közepette, amikor épp ő is pislogott a vásznon vagy a képernyőn! (via Uproxx)