Michael Jackson szerette volna eljátszani X Professzort

Az első két X-men forgatókönyvírója azt is elmesélte, hogy Ciklon szerepére Mariah Carey és Janet Jackson is szóba került.

David Hayter mindig is keményvonalas  X-men rajongó volt, és az első film előtt a rendező, Bryan Singer minél több szakértőt igyekezett maga köré gyűjteni, akik a kisujjukból kirázzák az egész X-men univerzumot. És mivel már a legelejétől benne volt az alkotócsapatban, Hayter csomó érdekes sztorit mesélt a Hollywood Reporternek a keszekusza mutánshistória kezdeteiből. A Logan bemutatója kapcsán mesélt az eredeti színészjelöltekről, és néhányuk bizony elég meglepő.

X Professzor szerepére Terence Stampet szemelték ki, ám a készülő szuperhősfilm hírének hallatára csomó sztár bejelentkezett. Michael Jackson szerette volna eljátszani a mutánsok kerekesszékes mentorát, Janet Jackson és Mariah Carey Ciklont, és Shaquile O’Neil is felbukkant, hogy ő lehessen “az a fickó, akinek egy M van az arcán". Hayter nem ismerte annyira a sebhelyes, Bishop nevű karaktert, így végül kihagyta a forgatókönyvből. Később Omar Sy játszotta el Az eljövendő múlt napjaiban. Viggo Mortensent érdekelte Rozsomák szerepe, és noha Hayter kedvelte őt, egyszerűen nem illett hozzá a karakter. Ciklon egyébként Angela Bassett lett volna, ám az ügynöke túl sok pénzt kért, Vadóc szerepére pedig eredetileg Rachel Leigh Cookot nézték ki.

Mivel Hayter készségesen válaszolt minden telefonra, sokan egyszerűen csak besétáltak hozzá. Így tett Glen Danzig metálénekes is, aki elvakult Rozsomák-rajongó, és nagyon ki akarta ereszteni a vásznon az adamantium karmokat. Danzignak egyébként saját képregénykiadója is van, a Verotik, ami horror, pornó és horrorpornó képregényeket ad ki.

Dougray Scott tűnt a legbiztosabb befutónak, de a színész épp a Mission: Impossible 2-t forgatta, és Tom Cruise még egy kis türelmet kért, nem tudta ugyanis időben elengedni a színészt, mint ahogy tervezték. Singernek ez nem tetszett, így kamu indokkal Ausztráliába küldte a jelmeztervezőjét, hogy kiderítse, mi hátráltatja Scottot. Kiderült, hogy a színész motorbalesetet szenvedett, így került a képbe kényszerűségből Hugh Jackman - és milyen vicces, hogy nem tudnánk mást elképzelni Rozsomákként.

Jackmanhez még egy érdekes történet fűződik. Hayter és Singer később rájöttek, hogy sikerült megalkotniuk a X-men történetének legbarátságosabb Rozsomákját, ráadásul Jackman is épp szerelmes volt akkor, így csak áradt belőle a derű és boldogság. Singer arra kérte a színészt, hogy menjen haza és vesszen össze a feleségével, hogy legalább egy kicsit morcosabb legyen, mire Jackman azt felelte, hogy ha megtenné, akkor sírna. Singerék ennek nem nagyon örültek, így inkább átformálták a karaktert és Jackmanra szabták azzal, hogy karikatúraszerűre vették. A színész derűs kisugárzásához párosult az, hogy a filmben Rozsomák egy seggfej, így megteremthettek egy figurát, ami alapvetően vicces lett. Persze a későbbi filmekben - bár apránként - ez azért finomodott, hogy a lehetőségekhez képest minél jobban közelítsen az eredeti képregényfigurához.