Michael Keaton legjobb szerepei

Komédiázással kezdte, aztán Batman lett, végül igazi drámai színész vált belőle. Michael Keaton ma ünnepli 67. születésnapját, ennek alkalmából összeszedtük néhány emlékezetes szerepét.

Álomcsapat

A 80-as évek egyik legjobb filmvígjátékában négy elmegyógyintézi ápoltat pszichiáterük visz egy baseball mecsre, amikor a doki szemtanúja lesz egy bűnügynek, leütik, majd kórházba kerül. A négy fura páciensnek egyedül kell boldogulni, hogy megtalálják az orvosukat és kiderítsék, hogy egyáltalán mi a fene történt vele. A szereposztás kiváló: Christopher Lloyd egy tisztaságmániás, a szabályokhoz a végletekig ragaszkodó fickót játszik, aki rendre orvosnak adja ki magát, Peter Boyle élveteg alak, szeret meztelenre vetkőzni, miközben Jézusnak hiszi magát, Stephen Furst csak baseball közvetítéseket idézgetve tud kommunikálni, Michael Keaton pedig egy handabandázó, vagány, iszonyatosan nagy önbizalmú, kényszeres hazudozót alakít. Aki nem látta volna a filmet, feltétlenül nézze meg, ott a helye a legnagyobb komédiák között.

 

Beetlejuice

Tim Burton második nagyjátékfilmjében először dolgozott együtt Keatonnal, amiben a színész kiélhette a leghülyébb énjét, hiszen sziporkázik a tróger túlvilági szerzet szerepében. Bolond ripacsként gátlástalanul ránk szabadítja a legviccesebb őrületet, amit csak el tudunk képzelni, és ez így is van rendjén.

 

Batman/Batman visszatér

Soha nem fog eldőlni a rajongók közti vita, hogy Keaton vagy Christian Bale (Ben Affleck rendre kimarad, még ha remek is) volt-e a legjobb Batman, és nyilván mindenkinek megvan a kedvence, de annyira más a két felfogás, hogy kár is ezzel foglalkozni. Tim Burton gótikus rémmeséjében a Denevérember jóval kíméletlenebb, mint Christopher Nolan trilógiájában, hiszen fapofával gyilkol, és a szórakozott, töprengő Bruce Wayne is egészen más, mint a bevett felelőtlen playboy. Annak idején sokan felháborodtak, hogy egy komédiás öltötte magára a denevérjelmezt, és valami hasonló játszódhatott le, mint Heath Ledger Jokere és Affleck Batmane esetében, de Keaton megcáfolta a félelmeket. Tökéletes lett, és egy életre Batman maradt.

 

Közös többszörös

Keaton ezúttal több változatban játssza el karakterét, egyúttal remek alkalmat teremtve, hogy színészi képességeinek sokoldalúságát megmutassa. A komolyabb, drámai alakítástól egészen a harsány komédiázásig terjed a skála. Noha Harold Ramis vígjátéka nem sikerült olyan jól, mint előző sikere, az Idétlen időkig (bár azt nagyjából lehetetlen felülmúlni), mégis ott van a színész-rendező emlékezetes alkotásai között.

 

Gyilkos donor

A 90-es évek második felétől Keaton eltűnt a süllyesztőben, és egészen a közelmúltig jobbára csak középszerű filmekben láthattuk. A Gyilkos donor sem kiemelkedő, de azért került fel a listánkra, mert az eszelős Peter McCabe szerepéhez hihetetlenül kigyúrta magát, ami sem előtte sem utána nem volt jellemző rá.

 

Birdman

Alejandro González Inárritu 2014-es filmdrámája nem csak egyszerű visszatérés volt Keaton számára, hanem színészi karrierjének csúcsa - ekkor derült ki igazán, micsoda zseni, és innentől datálható, hogy végre visszakerült az élvonalba. A kiégett Riggan Thomson szerepe igazi jutalomjáték, olyan lehetőség, amiről minden színész álmodozik.

 

Pókember: Hazatérés

Keaton másodjára sem hagyta cserben a szuperhősfilmek rajongóit, és az egyik legjobb főgonoszt alakíthatta a Keselyű személyében. A kisemberből lett bűnöző végre nem egy sablonos gonosztevő, aki világuralmat akar vagy más effélét, ő csak simán a családját akarja eltartani, miután Tony Stark cégbirodalma kisemmizte. Keaton jó szokása szerint zseniális - emlékezzünk csak arra a jelenetre, amikor a kocsiban ülve megfenyegeti a lányával randizó Peter Parkert.