Miért lett más az 1982-es Rambo vége, mint az eredeti regényé?

Trautman ezredes eredetileg lelőtte az ámokfutó vietnami veteránt, de úgy nem készülhetett volna több folytatás.

Szeptember 19-én világszerte mindenhol (nálunk is!) mozikba kerül a Rambo 5 - Utolsó vér, így nem csoda, ha mostanság megszaporodnak a Rambo-cikkek. A Screenrant szerzője nemrégiben arról elmélkedett, hogy az 1982-es Rambo, amelynek az eredeti címe First Blood, azaz Első vér volt, egy olyan regény adaptációja volt, aminek teljesen más volt a vége, mint ahogy azt Sylvester Stallone filmjében láthattuk!

A '82-es kultfilm alapjául a kanadai-amerikai thrilleríró, David Morrell háborús regénye, az 1972-ben kiadott Első vér szolgált. Ebben Rambo (akinek a keresztneve sosem derült ki, a Jont a filmesek találták ki neki), egy poszttraumás stressztől szenvedő vietnami háborús veterán, aki eléggé csúnyán helyben hagy egy kisvárosnyi rendőrtisztet és Kentucky állam Nemzeti Gárdájának tagjait, miután Teasle seriff kekeckedni kezd vele és 35 nap fogdára ítéli csavargó életmódja és a hatóságnak való ellenszegülés miatt.

A regényben a véres ámokfutást rendező, a testére dinamutrudakat kötöző Rambót egykori kiképzőtisztje, Trautman ezredes állítja le – azzal, hogy a nagy fináléban lelövi a seriff shotgunjával. A filmváltozatban az ezredes már sokkal szofisztikáltabb módszert vetett volna be eredetileg: tiszti oldalfegyverével, egy kecses M1911 pisztollyal lőtte volna le egykori mintakatonáját, miután Rambo csapdába esett egy házban. A jelenetet le is forgatták (itt Rambo lényegében öngyilkosságot követ el azzal, hogy megrántja az ezredes pisztolyt tartó kezét), de végül nem ez került bele a filmbe.

A regény megszületése óta eltelt 10 év alatt ugyanis nagyot fordult a világ. A véres ámokfutást rendező, bekattant vietnami veterán ekkor már nem a tettes, hanem az áldozat volt a közvélemény szemében egy ilyen történetben, akit a saját kormánya vett rá egy távoli országban a gyilkolásra, amiben végül annyira jó lett, hogy a háború után hazatérve már képtelen volt visszailleszkedni a társadalomba. A '82-es Rambóban a begőzölt főhős már nem robbantgatott dinamittal, és nem mészárolt le annyi embert hidegvérrel, mint a könyvben (elvileg csak egyetlen rendőr halt meg a filmben: amelyik kiesett a helikopterből, amikor a szikláknál le akarta lőni Rambót, de a pilóta félrerántotta a gépet).

A Rambo végének megváltoztatásával kapcsolatban többféle verzió is kering. A Screenrant-cikk szerzője úgy tudja, a forgatókönyvírással már fiatalon is kacérkodó Stallone maga dolgozta át az eredeti könyvhöz képest a lezárást, és azért hagyta életben a vietnami veteránt, hogy a síró izomkolosszuson megessen a nézők szíve. Más források szerint a tesztvetítés közönsége rosszul fogadta Rambo öngyilkosságát, ezért a rendező, Ted Kotcheff megváltoztatta a film végét. De kering egy harmadik verzió is: eszerint maga a producer, Andy Vajna adta az ötletet Slynak, hogy nem kéne megölni Rambót, mert ha a Rocky-szériához hasonlóan sikeres lesz ez a film is (ekkor már lement a mozikban a Rocky 1-2-3), akkor vele fogják leforgatni az esetleges folytatásokat is.