Miért nem akar Robert Downey Jr. Oscart kapni Vasember megformálásáért?

Nem érdekli a díj? Szuperhősfilm helyett valami drámával akar nyerni? A választ a rádiós Howard Stern próbálta kihúzni a sztárból.

A Diseny és a Marvel több Oscar-kategóriában is elindítja idei legnagyobb durranását, a tavasszal bemutatott, azóta 2,79 milliárd dolláros rekordbevételt generáló Bosszúállók: Végjátékot. A film többek között a következő díjakra lesz elviekben esélyes a 2020-as gálán:

  • legjobb film,
  • legjobb rendezés
  • legjobb adaptált forgatókönyv,
  • legjobb vizuális effektek,
  • legjobb jelmez.

Nincs viszont ott a legjobb férfi fő- illetve mellékszereplő kategóriában Robert Downey Jr., aki igen emlékezetes alakítást nyújtott a filmben, és ezzel a produkcióval búcsúzott el a Vasember-páncéltól valamint a 2008 óta egymásra épülő Marvel-filmektől. 

Az Oscar-jelölés elmaradását a híres rádiós műsorvezető, Howard Stern is szóvá tette a Sirius XM címen futó talk show-ban, ahol október 7-én Robert Downey Jr. volt a vendég. Stern így hízelgett a Vasembert alakító sztárnak:

Mivel ez egy szuperhősfilm, befogják az orrukat. Pedig a játék kiváló volt, ez egy teljesen hihető karakter. 

Mire Robert Downey Jr. ezt válaszolta:

Nagyon örülök, hogy felhoztad ezt, mert egyesek már az Oscar-kampányról beszélnek. Én viszont azt mondtam, hogy inkább ne.

Korábban a Vasember 1-2 rendezője, Jon Favreau is méltatta a színészt, a Variety magazinnak adott interjújában szinte már előre neki adta az Oscar-díjat is:

Biztosan rá fogok szavazni. Véleményem szerint a sok-sok eddigi film során képes volt felfedezni a karakter minden rétegét és kitágítani a dimenzióit, amellyel kissé a saját képére is formálta. Azt kell, hogy mondjam, ha megnézzük, honnan indult és hogyan ért véget a szerepe a legelső film és  a Végjáték között, akkor egy igazán átgondolt ívet adott ennek a karakternek. Ami persze nemcsak az ő teljesítménye, az összes filmkészítő hozzájárult ehhez a karakterhez.

Pontosan nem derült ki, mi miatt hátrált ki Robert Downey Jr. az Oscar-jelölés mögül. Sok mozimagazin szerint azért, mert vagy egyáltalán nem érdekli a díj, vagy nem szuperhősfilmmel akarja megnyerni, hanem egy olyan főszereppel, mint amilyen az 1992-es Chaplin volt. Ha az utóbbi az igazság, akkor a sztár eléggé le van maradva a mostani trendek mögött: tavaly a Fekete Párducot igencsak megtolta a Disney és a Marvel az Oscar-kampányban (7 jelölésből 3 díjat el is vitt a film), idén pedig szinte biztos, hogy Joaquin Phoenix jelölve lesz a Marvel-filmek jelenlegi legnagyobb konkurenciájának számító Jokerrel a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára, amit a kritikusok szerint komoly eséllyel meg is kaphat. (via Indiewire.com)