Mikor kapjuk vissza Mads Mikkelsent?

A zseniális dán színésznek két pazar filmje is lassan egy éve várja, hogy bemutathassák, és Az igazság bajnokai című bosszúmese új előzetese arra emlékeztet, milyen jó lenne már látni őket.

Ha kapásból kéne választanom, aligha tudnám eldönteni, hogy a vidám alkesz gimnáziumi tanárokról szóló Még egy kört mindenkineket (2020) vagy a fekete humorral átitatott Az igazság bajnokait (2020) nézzem meg, nehezen tudnék választani, hiszen mindkettőről remek dolgokat írtak, és mindkettőnek Mads Mikkelsen a főszereplője. És bár mindkettőnek van hazai forgalmazója, jó eséllyel mindkettő bemutatójára rengeteget kell még várni – viszont az utóbbinak itt az új, angol feliratos előzetese, csak hogy kicsit fájjon érte a szívünk!

A film első előzeteséről még tavaly októberben adtunk hírt, az új trailerből pedig még többet tudhatunk meg a történetről, amelyben Mikkelsen egy Markus nevű marcona hivatásos katonát alakít, aki sok év után azért tér vissza tini lányához, mert a felesége egy vonatbalesetben meghalt. Ami lehet, hogy nem baleset, hanem egy rafinált merénylet volt, állítja egy férfi (Nikolaj Lie Kaas), aki egy este bekopogtat hozzá, és aki maga is a vonaton volt. A pasas és kocka barátai (Nicolas Bro és Lars Brygmann) a bosszúszomjas férfi mellé állnak, aki ütőképes kis csapatot kovácsolna belőlük – ha erre alkalmasak lennének ezek a pancserek. És nyilván ebből is kiderül, hogy itt az erőszak és a fekete humor kéz a kézben járnak, és ez a nagyszerű író-rendező Anders Thomas Jensen védjegye.

Ha valaki nem tudná, neki köszönhetjük a Gengszterek fogadóját (2000), a Zöld henteseket (2003), és elsősorban a felejthetetlen Ádám almáit (2005), Mikkelsen, Lie Kaas és Bro pedig Jensen kabalaszínészei, vagyis mindenkitől jutalomjáték várható. Most az is kiderül, hogy az ellenség egy neonáci motoros banda, és az előzetes alapján ők hívják magukat az Igazság bajnokainak – én speciel azt hittem eddig, hogy a cím hőseinkre utal. És dán mértékkel rengeteg fegyver vonul fel itt, vagyis biztos, hogy nem fogunk unatkozni, és persze maga Mads Mikkelsen is egy egyszemélyes hadsereg, aki szemrebbenés nélkül töri ki annak a nyakát, aki rászolgált erre, de az előzetesből az is kiderül, hogy a csapat többi tagja között is van rejtett tehetség, bár nem az, akire elsőre tippelnénk. A filmet a jelenlegi állás szerint ősszel mutatja be a Vertigo Média, Mikkelsen pedig menet közben nem csak Johnny Depp szerepét kapta meg a Legendás állatok és megfigyelésük 3-ban, de a legújabb Indiana Jones filmhez is megkeresték.