Minden, amit a Szólíts a neveden folytatásáról tudni lehet

Nem a film Oscar-díja az egyetlen örömhír mostanában a melankolikus szerelmi történet rajongói számára. Összeszedtük, mi minden derült ki eddig a második részről.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt vasárnapi Oscar-gálán James Ivory nyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat a Szólíts a nevedenért. A csaknem 90 éves alkotó ráadásul egy, a fiatal főszereplőt, Timothée Chalamet-t ábrázoló pólóban lépett a színpadra. De ezen kívül is volt egy fénypontja a napnak a film rajongói számára, hiszen Luca Guadagnino rendező nem máshol, mint a vörös szőnyegen jelentette be, hogy folytatást kap a sokakat megragadó, coming-of-age mozival ötvözött szerelmes film.

„Már elkezdtük kigondolni a sztorit André Acimannal”

– mondta az alkotó a USA Todaynek, a Szólíts a neveden eredetijéül szolgáló regény írójára célozva. „Teljesen különálló, új film lesz, ami új hangon szólal majd meg” – tette hozzá. A Dazed pedig összeszedte nekünk, mi mindent lehet tudni még ezen kívül a várva várt folytatásról.

1. A SZTORI

Guadagnino közlése szerint a második rész cselekménye az első után öt-hat évvel fog játszódni. Az új tónus, amire a rendező utalt, sokkal sötétebb lesz, mint amilyen hangnemben a Szólíts a neveden megszólalt. Ez részben annak köszönhető, hogy a cselekménynek szerves részét képezi majd az AIDS. Az első film ugyan nem egy tipikus meleg szerelmi történet, de azért nehéz lett volna elkerülni a témát. Az alkotók ezt akkor úgy oldották meg, hogy 1987-ről 1983-ra módosították a dátumot, amikor a mű játszódik, és akkortájt még nem sokat lehetett tudni a HIV vírusról. A második részben viszont muszáj lesz érinteni ezt az érzékeny területet.

Kicsit könnyedebb témára evezve: a rendező még januárban arról elmélkedett, hogy esetleg Elióból, a nála jó pár évvel idősebb Oliverrel szerelembe eső fiúból filmrajongót csinál. Eliótól és családjától az első részben sem estek távol a művészetek: a rendszeresen Olaszországban vakációzó srácnak édesanyja németül olvasta fel kedvenc középkori lovagmeséjét (!), Elio maga rendszeresen zenélt, sőt komponált is, Oliverrel egy, a tengerből feltárt antik szobor fölött néztek egymásra szerelmesen, a művészettörténész apa pedig görög irodalmat reggelizett, ebédelt és vacsorázott – természetesen a családdal együtt. Szóval ilyen előzmények után nem túl meglepő, hogy Elio az építészet, a szobrászat, a festészet, a zene, a tánc és a költészet után a hetedik művészetben is elmélyed.

Ami pedig a dramaturgiát illeti: tudni lehet, hogy a Szólíts a nevedennek létezik egy négyórás változata is, viszont a film Blu-Ray megjelenésére nem kerültek fel kimaradt jelenetek. Szóval nem kizárt, hogy ezeket a képsorokat flashback formájában felhasználják majd a folytatásban, amikor Elio és Oliver ismét találkoznak, és felelevenítik a régi szép időket. A könyvben például van egy olyan szakasz, amikor Elio Oliver ürülékét csodálja a közös fürdőszobájukban, majd Oliver megmasszírozza Elio hasát. Bár ha jobban belegondolunk, ebben az esetben inkább annak kéne drukkolni, hogy ez az emlék ne kerüljön be a flashbackek közé...

2. A PÁLFORDULÁS

Aki az első részben Marzia oldalán állt, és szívesebben látta volna, ha Elio Oliver helyett inkább vele alkot egy párt, az örülhet, mert ők ketten lehet, hogy megint összejönnek. Tagadhatatlan, hogy a két fiatal között eltéphetetlen kötelék alakult ki, hiszen Marzia vette el Elio szüzességét. Ráadásul ha Oliver megnősült, akkor Eliót valószínűleg semmi sem állíthatja meg, hogy visszatérjen régi szerelméhez.

„Nem hiszem, hogy Eliónak feltétlenül meleg férfivá kellene válnia” – nyilatkozta Guadagnino még tavaly. „Még nem találta meg a helyét. Azt gondolom, akár megint belevághatna egy intenzív kapcsolatba Marziával” – tette hozzá az alkotó.

A folytatásban ugyanakkor valamilyen formában Elio és Oliver is újból egymásra fog találni,

hiszen a Szólíts a neveden második része állítólag egy velük a középpontban játszódó road-movie lesz. „Bejárják a világot” – csepegtetett némi infót a rendező. Aciman regényében egyébként az egykori szeretők 15 évre elveszítik egymást szem elől, majd Elio egyszer csak felbukkan egy egyetemi előadáson, ahol meglepi Olivert, hiszen utóbbi maga tartja az előadást. Elio ezt követően visszautasítja Oliver meghívását, hogy vacsorázzon vele, a feleségével és a gyerekeivel. Szóval lehet, hogy a filmben ezután inkább privát kis kalandozásra indulnak.

3. A SZEREPOSZTÁS

Luca Guadagnino ígérete szerint a fontosabb szereplők mind visszatérnek majd a folytatásban. Elión, Oliveren és Marzián kívül így újból láthatjuk Elio szüleit, sőt még a házvezetőnőt, Mafaldát is. A Mounir és Isaac duó (az idősebb meleg pár, akikkel Elio viccelődik) még nem szerepel a stáblistán, de van rá esély, hogy szintén visszatérnek, hiszen a két férfit a film producere, Peter Spears és az író, Aciman formálta meg.

4. A PREMIER

A rendező filmje bemutatására 2020-at célozta meg. A főszereplő, Timothée Chalamet akkor már 25 éves lesz, így a nézők már kész férfiként láthatják viszont az első filmben még 17 éves kamaszfiút alakító színészt.

5. LEHET, HOGY NEM LESZ BELŐLE SEMMI

És miután így beleéltük magunkat a film folytatásába, hozzátartozik az igazsághoz: történt már olyan korábban, hogy Guadagnino meglebegtette, hogy folytatást tervez egy filmjéhez – majd mégsem jött össze a dolog. A Szerelmes lettem című 2009-es alkotásáról van szó, aminél úgy volt, készül majd egy kizárólag Tilda Swinton karakterére fókuszáló második rész. Szóval reménykedjünk, hogy ezúttal ne a jetlag vagy az Oscar-gálán benyakalt pezsgő beszéljen a rendezőből, és tényleg elkészüljön az a Szólíts a neveden 2!


(via Dazed)