Minden idők legrosszabb Batman-filmje még mindig izgatja a rajongók fantáziáját

A Batman és Robinhoz kapcsolódó egyik összeesküvés-elméletet most maga a rendező, Joel Schumacher cáfolta meg egy interjúban.

Sokszor felmerül, hogy a szuperhősökben a feszes, testre tapadó ruhák, a harisnyaszerű alsórész, a duzzadó izmok és az őrizgetett titok miatt van valami, ami miatt melegnek gondoljuk őket. És ha egy szuperhőshöz hozzáadunk egy fiatalabb férfi segítőt, akkor máris komplett meleg romkomot kapunk. A filmtörténelem egyik legnagyobb buktájának számító, 1997-es Batman és Robin című film esetében például a rajongók meg vannak róla győződve, hogy a címszereplői melegek.

A Vulture azonban most hosszú életútinterjút készített Joel Schumacher rendezővel, aki lehűtötte a kedélyeket. Az újságíró kérdésére, aki felvetette, hogy sok néző szerint Schumacher személye miatt ment el a franchise meleg irányba, és ő rakott bele sok camp (elsősorban a túlzásokhoz, a giccshez és a meleg kultúrához kapcsolódó stílus) elemet, a következőt válaszolta:

„Ha én magam nem volnék meleg, sosem mondanák ezeket.”
Biztos Batgirl nem engedte kiteljesedni Batman és Robin szerelmét. Forrás: InterCom

 

A direktor cáfolta azt is, hogy Bruce Wayne-t szándékosan titkolózó meleg karakterként jelenítette volna meg. A rajongók szerint ugyanis sokatmondó, hogy a filmben a figura azt mondta magáról, hogy nem az a házasodós fajta, ráadásul a nézők úgy vélik, a Batmobil is a rendező miatt lett fallikus szimbólum. Schumacher azonban – aki egyébként pont egyidős Batmannel, hiszen mindketten 1939-ben születtek – elmondta, hogy ez az egész pletyka a meleg szuperhősökről már jóval azelőtt elterjedt, hogy ő képbe került volna.

„Fredric Wertham pszichiáter 1954-es, Seduction of the Innocent (Az ártatlanság elcsábítása) című könyvében vetette fel, hogy a képregények megrontják a fiatal olvasókat, mivel valójában homoszexuális fantáziák, a mi esetünkben két férfi együttéléséről” – szögezte le az alkotó, aki szerint a pletykához, hogy filmjében Batman és Robin melegek, az is hozzájárult, hogy

a meleg közösség bálványozza a Batmant megformáló George Clooney-t, és valójában az csak az ő vágyálmuk – Schumacher legalábbis eddig csak melegektől hallotta ezt a dolgot.

A Joel Schumacherrel készült teljes interjú (egyéb izgalmas részletekkel) egyébként itt olvasható teljes egészében.


(via IndieWire)