Mindent elért, mire sztár lett - Eddie Redmayne portré

Finom, talán túlontúl is finom arcvonások, egy balett-táncos testfelépítése és klasszikus brit színházi múlt, ez Eddie Redmayne sikerének receptje! Íme az igazi Göthe Salmander a Legendás állatok és megfigyelésükből, aki Vilmos herceggel járt egy iskolába, és már akkor Oscart kapott, amikor még alig ismerték a nevét.

 

 

Edward John David Redmayne, vagy ahogy a világ ismeri, Eddie Redmayne 1982. január 6-án született Londonban. Édesanyja, Patricia költöztető vállalatot vezet, édesapja Richard Redmayne pénzügyi üzletember. Eddie a Jackie Palmer Stage Schoolba járt High Wycombe-ban, majd az Eton College-ra járt ugyanabban az évben, mint Vilmos herceg és Ivo Stourton író.

Ezután művészettörténetet tanult a cambridge-i Trinity College-on, ahol 2003-ban diplomázott. Színpadi debütálására nem akárhol, Shakespeare Globe színházában volt 2002-ben, a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabbal. Hamarosan sorra nyerte el a legjobb újoncnak járó díjakat a különböző szakmai fórumokon, és innen tényleg csak egy ugrás volt a film világa.


Televíziós karrierjét mellékszerepekkel indította, feltűnt például 2008-ban a BBC Egy tiszta nő című sorozatában is. 2007-ben merénylőt alakított az Elizabeth: Az aranykorban, ő volt William Stafford A másik Boleyn lány újabb feldolgozásában. 

Láthattuk a 2008-as Sárga zsebkendő, a 2009-es A Dicső 39, és a 2010-es Fekete halál című filmekben is. 2010-ben A katedrális című Ken Follett regény sorozatos feldolgozásában kapta meg Jankó szerepét.

A rákövetkező évben amerikai akcentussal hallhattuk a Hick című filmben, amiben egy pedofil és erőszakos, zavart elméjű fiatal férfit alakít, akit történetesen Eddie-nek hívnak. A nagy áttörést a szintén 2011-ben bemutatott Egy hét Marilynnel című film hozta meg számára, melyben Colin Clark dokumentumfilmest alakította. 

Megkapta az igaz történeten alapuló, az I. világháború idején játszódó Madárdal című könyv kétrészes filmváltozatának főszerepét, ami nagy sikert aratott Amerikában.

2012-ben Mariusként láthattuk A nyomorultak című musicalben, ahol bebizonyította, hogy nem csak színészkedni, de énekelni is tud. A nyomorultak nagy sikernek örvendő film lett, ami az Akadémia figyelmét is felhívta a fiatal tehetségre.

Jupiter felemelkedése című filmjét 2013 nyarán kezdte el forgatni. A filmet a Wachowski testvérek írták és rendezték, és jókora bukásnak bizonyult, a kritikusok még Redmayne alakítását sem kímélték, és megkapta élete első Arany Málna jelölését. Legközelebb nyilván jobban megnézi, milyen sci-fiben szerepel.

2013 őszén forgatta A mindenség elmélete című filmet, amelyben Stephen Hawkingot formálja meg. A film a híres tudós és felesége közti kapcsolatra világít rá, utóbbit Felicity Jones alakítja. Alakításáért a SAG, BAFTA és Golden Globe-díjak után 2015 februárjában Oscar-díjjal is honorálták.

Főszerepet kapott A dán lány című életrajzi drámában, amelyben Einar Wegener dán festő megformálója volt Alicia Vikander oldalán – az illető az egyik legelső volt a történelem során, aki nővé operáltatta magát, igaz, nem is élte túl a váltást.

Most pedig itt van Legendás állatok és megfigyelésük, egy öt részes széria első darabja, ahol ő Göthe Salmander – eredetiben Newt Scamander -, az abszolút főhős, a címbéli könyv leendő szerzője, aki Amerikába érkezik az 1920-as évek végén, úgy 70 évvel a Harry Potter széria idővonala előtt.

Eddie a színészkedés mellett modellkedik is, 2008-ban Alex Pettyferrel, 2012-ben Cara Delevigne-nel szerepelt a Burberry kampányaiban. 2012 szeptemberében felkerült a Vanity Fair Legjobban öltözöttek nemzetközi listájára – ami azért is bravúr, mert hősünk színvak.

2013 januárjában megerősítette, hogy egy párt alkot Hannah Bagshawe-val – ha valakinek nem lenne ismerős a név, a hölgy PR szakember -, 2014 decemberében össze is házasodtak, és idén nyárunk megszületett kislányuk Isis Mary.