Minél többet fut Tom Cruise, annál jobbak a filmjei

Cruise 37 éve van a filmiparban, és ha lehet hinni a Rotten Tomatoes nevű filmkritika-értékelési aggregátoroldalnak, akkor ez idő alatt 7,3 kilométert futott, mármint a vásznon, szóval amit mi is láttunk, mert ennyit szerintem csak a Mission: Impossible 6 felvételein összeszedett.

Cruise legendás stílusa (az ütemesen pumpáló karok, a kéz éllel lefelé, párhuzamosan a testtel) számos mémet, vicces videót és cikket szült már, kielemezték sportolók és edzők, a színésztársak meg igyekeztek imitálni, de kevés sikerrel. És ha hiszik, ha nem, minél többet fut, annál pozitívabb értékelést kapnak a filmjei.

A Rotten Tomatoes írója kőegyszerű metodikát választott, összeszámolta (filmenként) a vásznon látható futások idejét másodpercben, majd kiindulva abból, hogy Cruise hat perc alatt lefut egy mérföldet, azaz 1600 métert, kiszámolták a "valós" távolságot. A filmeket ezután négy kategóriába sorolták a megtett távolság alapján. Ami ebből kijött, az itt van vázlatpontosan:

  • Azok a filmek, amikben legalább 300 métert futott, átlagosan 71 százalékos értékelést kaptak az oldalon.
  • Ezek a filmjei átlagosan és az inflációt is figyelembe véve 538 millió dollárt kerestek egyenként.
  • Cruise minél öregebb, annál többet fut, mintha ezzel menekülne az idő vasfoga elől: a 2006-os Mission Impossible 3-ban 976 métert futott, ami megegyezik a nyolcvanas években forgatott 12 filmjében lerohant távolsággal - mármint összesen. Öt, 2010 utáni filmje is a top 10-ben van a távolsági sorrendben.
  • Amikor egy métert sem fut, a filmjei átlagosan csak 63,5 százalékosak (pl. Valkűr, Magnolia), és a bevételük is csak 153 millió dollár.
  • Ha megmozdul, és 10-150 méter között fut, máris 295 millió dollárt keresnek a filmjei. Ez a legnépesebb kategória, húsz filmmel szerepel benne.
  • A középtáv (150-300 méter) 411 milliós bevételi átlagot jelent, itt találjuk az első Mission: Impossible-filmet is, vagy a Vanília égboltot.
  • Amikor Tom fullba tolja a Cruise-t, és 300 méternél többet fut, a filmjei felkúsznak 71 százalékos tetszési index föl, és félmilliárd dolláros bevételt hoznak. Ide tartozik A cég, a Különvélemény, a Világok harca, a Mission Impossible 3-4-5-6, a két Jack Reacher, A holnap határán és a Múmia is.
  • Cruise a legtöbbet a Mission Impossible 3-ban rohant, 980 métert, a MI4-ben 934 méter jött össze, a Világok harcában meg 534.