Mit el nem bír a vászon! – Az 5 legellentmondásosabb film

Fizikai erőszak, szexuális abúzus, rasszizmus és blaszfémia: ezek mind megtalálhatók az alábbi a filmekben.

Mitől lesz egy film ellentmondásos? Leggyakrabban azáltal, hogy olyan társadalmi konvenciókat kérdőjelez meg, amiket a legtöbben alapvető igazságként fogadnak el. Nem feltétlenül a rosszindulat vezérli az alkotókat, sőt, nem egyszer az ilyen filmek képesek a közvéleményt egy jobb irányba billenteni. A legtöbb ilyen alkotást a mozi hajnalán találjuk, hiszen akkoriban még nem volt cenzúra, és a társadalom sem volt annyira érzékeny a marginalizált közösségekkel szemben. Épp ezért manapság nehéz már meglepni a mozinézőt, hiszen “mindent látott már”. Íme öt olyan film, amihez a bemutatása óta a legtöbb közfelháborodás köthető.


5. Szörnyszülöttek (1932)

Tod Browning horrorfilmje abban az időben játszódik, amikor a vándorcirkuszokban még különféle testi torzulásokkal és fogyatékkal élő embereket mutogattak. A Szörnyszülöttek valódi “cirkuszi dolgozókat” szerepeltet, ám mélységes empátiával mutatja be őket. Mégis, a tesztvetítésről undorodva rohant ki a közönség. Egy nő pedig még a stúdiót, a Metro-Goldwyn-Mayert is beperelte, mert állítólag elvetélt a film hatására. A kritikusok viszont kifejezetten kiemelik, hogy Browning milyen egyedi és érzékeny módon ábrázolja a fogyatékkal élőket.


4. Salo, avagy Sodoma 120 napja (1975)

Sade márki befejezetlen művéből Pier Paolo Pasolini forgatott modern feldolgozást. A rendezőnél nem a libertinusok, hanem a fasiszták zárkóznak be egy villába, hogy ott brutális módon kínozzanak meg embereket, miközben különféle perverz történetekkel szórakoztatják egymást. A közel három hónapon át tartó lelki, fizikai és szexuális gyötrelem a nihilizmus legmélyére vezeti a nézőt: Pasolini olyan higgadtsággal mutatja a be ennek a társadalmi berendezkedésnek az embertelen oldalát, hogy már önmagában az megrendítő. A filmet több országban is betiltották az explicit erőszak és szexualitás ábrázolása miatt, amit ráadásul 18 éves, vagy annál fiatalabb szereplőkkel mutatnak be. A Salo mindmáig a filmtörténelem egyik legvitatottabb alkotása.


3. Cannibal Holocaust (1980)

Ruggero Deodato kannibálfilmje talán minden idők egyik legmegrázóbb alkotása. Az Amazonas őserdejében egy professzor egy eltűnt forgatócsoportot keres, ám amit talál, még őt is meghökkenti. A fiatalok már már nincsenek meg, csak a felvételeik, melyeket a film második felében, amolyan talált tekercsként néznek végig. Ezeken a felvételeken tárul fel a fiatal és arrogáns forgatócsoport brutalitása, és a természettel szembeni alázat mindennemű hiánya. A film explicit ábrázolja az erőszakot, a szexuális abúzust, sőt az állatkínzást is. Utóbbihoz ráadásul hozzá kell tenni, hogy mivel akkoriban még semmilyen törvény nem tiltotta az állatok bántalmazását filmen, a felvételeken valós állatkínzás látható. A Cannibal Holocaustot közel 50 országban tiltották be.


2. Krisztus utolsó megkísértése (1988)

Martin Scorsese filmje Nikosz Kazantzakisz regényéből készült, Willem Dafoe főszereplésével. A Krisztus utolsó megkísértése Jézus életét követi végig egészen a haláláig, egyedi nézőpontból. A sztori számtalan ponton nem egyezik a kanonizált, bibliai történettel, például Krisztus feleségül veszi Mária Magdolnát, ami az apokrif iratokban olvasható (meg Kazantzakisz regényében). A film hatalmas felháborodást váltott ki a keresztények körében, egy integralista katolikus csoport még a filmet játszó párizsi mozit is felgyújtotta, a tűzben tizenhárman sérültek meg. Még  Scorsese is kapott halálos fenyegetések a film miatt.


1. Amerika hőskora (1915)

Az azért eléggé elgondolkodtató, hogy minden idők legrasszistább filmje volt az, amit először levetítettek a Fehér Házban. David Wark Griffith filmje egyszerre egy kordokumentum és egy mélyen rasszista alkotás, ami a Ku Klux Klan barbár tetteit ünnepli, és nevetségessé teszi az etnikai kisebbségeket. Az Amerika hőskora a bemutató idején több városban is zavargásokat szított, máshol be is tiltották. A film tele van rasszista hazugságokkal a feketékről, ami felfűtötte a fehér lakosság gyűlöletét. Mégis, annak idején rengetegen ünnepelték, még az épp regnáló elnök, Woodrow Wilson is.


(via Far Out)