Mit hoz a február?

Az év legrövidebb hónapja az Oscar-díj bűvkörében zajlik majd, már ami a filmes bemutatókat illeti, hiszen a hazai forgalmazók a díjkiosztó előtt terítenek mindent, de ne izguljunk, lesz szuperhős film is!

Az első premiernapon már túl is vagyunk februárban: 4 év késéssel, de itt az ausztrál szuperhorror, A Babadook, ami nem szeletelős, hanem pszichopata verzió, hőse egy anyuka, a kisfia és egy mesekönyv, de itt van a háromszoros Oscar-jelölt, valós történetet feldolgozó Én, Tonya is. A Fantomszál Daniel Day-Lewis búcsúja a filmezéstől, és egy szerelmes természetű, mindig tökéletességre törekvő úriszabót játszik benne, amiért persze őt is Oscarra jelölték, ahogy az orosz Szeretet nélkül is erősen díjesélyes, pedig nem egy vidám film, hiszen egy elveszett kisfiú utáni keresésről szól.

Ami azt illeti, én azt hittem annak idején, hogy ez az egész „ötven árnyalata” dolog arról szól, miként tartja a férfi a nőt hatalmában és fordítva, hogyan változnak örökké az erőviszonyok, erre az utolsó részben, A szabadság ötven árnyalatában nem összeházasodnak! A Szólíts a neveden szintén az Oscar-verseny nagy esélyese, gyönyörű is a nyári szerelem története két nagyon okos és szép férfi között. Ahogy azt a címe is elárulja, tabudöntögető a Teheráni tabuk, és főleg a nők sorsával foglalkozik az osztrák-német koprodukcióban készült animációs film.

És íme, az aktuális szuperhősfilm, a Fekete Párduc, amivel szerintem a Marvel iszonyú nagyot kockáztat. Merthogy egy teljesen új szálat kezdenek meg rengeteg pénzből egy képzeletbeli afrikai országban, Wakandában félig ismeretlen színészekkel – amire nem biztos, hogy a világ készen áll, a Rotten Tomatoes értékeléseit például már most elárasztották a szélsőjobbos trollok. Persze lehet, hogy még mindig óriási a kereslet a képregény feldolgozásokra, és a nagy marketing gépezet is tökéletesen teszi a dolgát, és diadalmenet meg korszakváltás lesz a dologból, hamarosan meglátjuk!

Az izraeli Foxtrott még ott volt a 9 továbbjutó között a legjobb idegen nyelvű Oscarért folyó versenyben, de az utolsó rostán érthetetlen okból kiesett, pedig nagyszerű film, és egy elképesztő táncjelenetet is tartalmaz. Az Ősember - Kicsi az ős, de hős! Nick Parktól és a legendás Aardman stúdiótól jó eséllyel az első félév legjobb gyerekfilmje lesz, bár az már most is látszik, hogy a felnőttek számára is nagyon szórakoztató a kőkorszak és a bronzkor találkozása. A drámaíró kallódó fiatalokról szóló francia The Workshop nyilván az elvetemült művészfilm rajongóknak való, de feltehetőleg nem is várnak tőle sokkal többet. Hogy a Valami Amerika 3-ra vevők leszünk-e, az már más kérdés, az előzetes alapján elég burleszkesre sikerült az új rész, keveset hozva vissza az első film motívumaiból.

És végre egy jó kis fekete vígjáték egy rakás értelmiségiről, akik azt hiszik, hogy emberrablós társasjátékba kezdtek, pedig minden igazi – ez az Éjszakai játék Rachel MacAdamsszel és Jason Batemannel. Jár mellé egy igazi kuriózum is, a Hihetetlen történet az óriás körtéről, ami egy dán animációs film. Ezt egy csupa sztárral kitömött, komoly témát feldolgozó A Pentagon titkai követi, ahol Tom Hanks és Meryl Streep lerántja a leplet a Nixon-kormányzat ügyeskedéseiről, természetesen az örökké dolgozó Steven Spielberg rendezésében, ami két jelöléssel játszik az Oscarért. Guillermo Del Toro pikkelyes szerelmesfilmje, A víz érintése ennél sokkal többel, összesen 13 nominációval versenyez, és arra tippelünk, ennek jelentős részét díjra is váltja.