Mit hoz a november a mozikba?

Nevezzük a hónapot színtelen novembernek, hiszen viszonylag kevés izgalmas film mellé csak egy igazán nagy produkció érkezett, a Legendás állatok második része, de ki tudja, még csalódhatunk kellemesen!

Már a mozikban a Queen életrajzi film, a Bohém rapszódia és az X – A rendszerből törölve, Ujj Mészáros Károly és Balsai Móni új közös filmje, de a hónap csak most kezdődött el. És nem tűnik túl acélosnak, nevezzük csak színtelen novembernek. Elsőként egy leporolt régi klasszikus jön, A tanú még 1969-ből, majd az A tetovált lány széria újabb darabja, az Ami nem öl meg , ahol a már ikonikussá vált anarchista rendcsinálót, Lisbeth Salandert egy újabb színésznő, Claire Foy alakítja, és persze megint régi titkok tárulnak fel, régi sebek szakadnak fel. Ami azt illeti, az ukrán Donyeci történetek is régi sebeket tép fel, de ezek a közelmúltból származnak, az elszakított kelet-ukrajnai országrész életét mutatja be, hol ironikus, hol keserű, hol drámai módon.

Az első hét sok más premiert hoz, és az egyik legizgalmasabb köztük az Egy nap című magyar játékfilm: Szilágyi Zsófia első rendezése egy átlagos háromgyerekes anyuka egy átlagos, mégis drámai napját mutatja be, nagyszerűen, önmagán is túlmutatva. A dél-koreai Gyújtogatók zajos fesztiválsiker, míg a Pizzarománc tök átlagos romcom a kissé furcsa módon sötétbarnára festett hajú Hayden „Ő volt az ifjú Anakin” Christensennal, míg a Sóhajok a kultikus olasz (tánc)horror, a Suspiria remake-je Dakota Johnsonnal - jó hosszú, de szépen megcsinálták. És már itt is a november következő hete A sértés című libanoni drámával, ami a tavalyi Oscar-verseny egyik nagy esélyese volt. A belga-holland Lány című dráma hőse egy 15 éves lány, aki fiútestbe született, és profi balerinának készül.

A hónap egyetlen igazán nagy filmje pont november közepére esik: a Legendás állatok - Grindelwald bűntetteiben igazán utálhatjuk Johnny Depp-pet, mert egy szívtelen fekete mágus, aki világuralomra tör, és ehhez meg is vannak az eszközei. Az újabb Harry Potter spin-off film sztorijáról ennél többet nem is tudunk, de ennyi bőven elég is. Ruben Brandt, a gyűjtő című, immár Oscar-esélyes magyar egész estés animációs filmről már írtunk, szerettük is. A diótörő és a négy birodalom természetesen a régi mese látványos feldolgozása, és a Creed II-ről sem nehéz kitalálni, hogy a nagy sikerű bokszolós film folytatása – ami egyben a Rocky 4 folytatása is egy kisebb bravúrral. A Nyughatatlan özvegyek jó kis heist film, vagyis bankrablós film, azzal a csavarral, hogy az akciót egy kiiktatott banda özvegyei hajtják végre. A Styx német dráma középkorú hősnője egyedül kel útra vitorlásával az Atlanti-óceánon, hogy egy menekültekkel teli hajóval és egy óriási dilemmával találja magát szembe.  

A hónap legnehezebben nézhető filmje a botrányfilmes Lars von Trier új munkája, A ház, amit Jack épített lesz, amiben Matt Dillon egy könyörtelen, érzések nélkül ölő sorozatgyilkos, aki az életéről mesél nekünk. A karácsony mentőakció egy újabb, valószínűleg csak nálunk forgalmazott francia vígjáték, csak most ünnepi felhanggal, a Lucia látomásai pedig egy olasz vígjáték – környezetvédő felhanggal. A jórészt nálunk forgatott Robin Hood első blikkre pont olyan, mint a tavaly bemutatott Arthur király - A kard legendája – egy régi legenda vagánynak szánt átdolgozása, ami sokkal inkább kínos, mint menő, és semmit sem ad hozzá az eredeti, ezerszer elmesélt történethez. Robin ezúttal Taron Egerton, mór barátja és egyben mestere pedig Jamie Foxx. Hát ennyi a színtelen november, de reméljük, így is találtok magatoknak valamit - és az is előfordulhat, hogy egy-egy film kellemes meglepetésnek bizonyul.