Mit hoz a szeptember?

Jó nagy halom katyvasz érkezik a mozikba csak pár nagy filmmel, de sok leporolt klasszikussal, doksival, gyerekmozival, cápás horrorral és a kötelező remake-kel!

Kárpótolhat minket a szeptember a csapnivaló filmes augusztusért, amikor is mindössze egyetlen tényleg jó film akadt, nevezetesen a Logan Lucky – A tuti meló. Legalább négy új és néhány régi film akad, amik garantálják ezt, és az első ezek közül már az első héten jön. Az Az Stephen King regénye alapján készült, de azon feldolgozások közé tartozik, ahol az író nem vett részt a megfilmesítésben, ellentétben például a nagyon várt, de kevésbé sikerült A setét toronnyal. A történetben, amely sokban hasonlít a Stranger Things sorozat vagy a 2011-es Super 8-as hangulatára, egy kisvárosban tűnnek el sorban a kisgyerekek, és hét barátnak kell kiderítenie, ki a felelős. Talán egy piros orrú bohóc?

A hónap másik nagy filmje a Sofia Coppola rendezte Csábítás, amely az amerikai polgárháború idején játszódik, és ahol egy sebesült északi katona valahol délen egy bentlakásos intézet hölgyei között húzza meg magát. Colin Farrell, Kirsten Dunst, Nicole Kidman fordul itt először egymás felé, majd egymás ellen, és sok díjat jósolnak a filmnek. Az édes élet Frederico Fellini 1960-as, csodálatos klasszikusa, amelyben a dúskeblű Anita Ekberg a Fontana de Treviben mártózik meg, és ez a filmgyártás egyik valóban ikonikus pillanata. A belga-francia koprodukcióban készült Óriásláb fia családi animációs film, ami nyilván kevésbé lesz emlékezetes, de a kiindulópont vicces: egy átlagos tini rájön, hogy apja a hírhedt Óriásláb, sőt, benne is jetivér folyik!

És még mindig csak az első hétnél tartunk, amikor a mozikba kerül Aki Kaurismaki új filmje A remény másik oldala, amelyben egy finn étterem egy szír bevándorlót fogad örökbe, illetve a Renegátok, amiben egy csapat kommandós a boszniai háború idején egy tó fenekéről hozná fel a nácik elveszett aranyát. A Wind River - Gyilkos nyomon a Sicario forgatókönyvírójának rendezése, skandináv hangulatú amerikai krimi, ahol egy fiatal nyomozónő egy indián rezervátumban keres egy gyilkost egy nyomkövető segítségével – ez előbbi Elisabeth Olsen, az utóbbit Jeremy Renner alakítja. És csak most jön a második hét egy pörgős akciófilmmel, amelyben egy teljesen átlagos amerikai srácból lesz vérszomjas terroristavadász, miután egy merénylet során elveszíti a szerelmét. Ez az Amerikai bérgyilkos, a főszereplője pedig az ismeretlen, de tehetséges Dylan O'Brien, akit Michael Keaton képez ki.

A Bartók című magyar dokumentumfilm hiánypótló darab, a Fantasztikus utazás Óz birodalmába pedig orosz családi animációs film, ami az időzítés miatt nyilván a tanévkezdés fáradalmait hivatott enyhíteni. Két régi kultfilm is érkezik felújítva, az 1965-ös A halál 50 órája, ami az Ardennek offenzíva történetét dolgozza fel, a Terminátor 2. - Az ítélet napja 3D –t pedig aligha kell bemutatni. Némileg kakukktojás a felhozatalban a Kedi - Isztambul macskái című török-amerikai dokumentumfilm, ami pont arról szól, ami a címében van. Az Újra otthon a jelek szerint kihalófélben lévő romantikus vígjátékok egyik utolsó darabja Reese Witherspoonnal, aki egy nála jóval fiatalabb sráccal kavar. 47 méter mélyenben két fiatal lány lesz egy cápaketrec foglya – elszakad a lánc, ami a hajóhoz rögzítette a szerkezetet – és nem csak a mélységgel, de a cápákkal is meg kell küzdeniük.

A kairói eset svéd-dán-német-francia koprodukcióban készült, de Egyiptomban játszódó krimi, amelyben egy lelkiismeretes nyomozó egy szövevényes, az uralkodó rétegig vezető gyilkossági ügyben nyomoz. Az Ultra című magyar dokumentumfilm a maratoni futók lelkivilágát igyekszik feltérképezni, mindenhol csak dicséretét lehet hallani, és esélyes az Európa Filmdíjra is. Szintén magyar a Salamon király kalandjai című egész estés rajzfilm, de abszolút világszintű technikával készült, és ahogy a címe is mutatja, a sztori a Bibliából merít. És a jelek szerint ez a „mindent eláruló címek hónapja”, hiszen utolsó előttiként itt van Viktória királynő és Abdul című angol életrajzi dráma, ahol a királyné és hű szolgája barátsága kerül bemutatásra.

A legvégére maradt az 1990-es, Julia Roberts, Kiefer Sutherland és Kevin Beacon főszereplésével készült Egyenesen át remake-je, az új Egyenesen át, amiről még az is elképzelhető, hogy lesz olyan jó, mint az eredeti, legfőképpen azért, mert az nem volt túl nagy durranás. A mostani verzió főhőse Ellen Page, Nina Dobrev és Diego Luna,

.