Mit hoz az április a mozikba?

A kőkemény március után kicsit lazítós hónap következik rengeteg gyerekmesével és gyanúsan sok osztrák dokumentumfilmmel. Nagy durranás nem lesz, de a Bébi urat már várjuk!

Az áprilist magyar film nyitja és magyar film zárja is – az utóbbiról majd később, az előbbi pedig Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba vígjátéka, a Brazilok, ahol a faluban egy focibajnokságon a cigány fiatalok is indulnának a helyi pap edzőségével, ám ezt sokan nem nézik jó szemmel.

A Power Rangers a valamikor talán nálunk is futott bárgyú szuperhősös gyerekfilm sorozat egészestés, nyilván szükségszerűen felturbózott verziója, amitől nem sokat várunk, és éppen ezért akár kellemes meglepetés is lehet. A Renegátok az, aminek látszik, kemény zsoldosfilm, amelynek hősei a náci aranyat keresnek a jugoszláv háború alatt egy bosnyák tóban, nyilván megannyi veszély közepette.

És ha már Bosznia, a valójában szerb Emir Kusturica is új filmmel jelentkezett, az a Tejben, vajban, szerelemben, aminek ő maga játssza a főszerepét is, vagyis jókora egotripről van szó, viszont nem írnak róla jókat a kritikusok. A Vén rókák viszont garanciával jön, hiszen Morgan Freeman, Michael Caine és Alan Arkin a főszereplői, akik idős korukra bankot rabolnak.

Az Amerikai pasztorál című filmdráma a brit Ewan McGregor rendezése, aki Philip Roth regényét dolgozta fel. A főszerepet merészen saját magára bízta, de mellette ott van a mindig csodás Jennifer Connelly és lázadó, a hatóságok elől bujkáló lányaként Dakota Fanning is. Azt mondják, korrekt, de nem igazán izgalmas munka, nem is ezt várjuk, hanem a Bébi urat, egy egész estés animációs filmet, ahol egy koravén baba akarja kinyomozni, miért szeretik jobban a felnőttek a kiskutyákat, mint a gyerekeket.

A Halálos iramban 8–ról aligha van mit mondani – az előző hét rész szereplői térnek vissza és nyomják tövig a gázt, bikinis csajok pedig rajtzászlókkal ugrálnak. A német Nyuszi suli jókora piaci rést fedezett fel: nyuszis történet húsvét táján! A francia Örök szerelem kevésbé gyerekbarát: a vérfertőző testvérszerelem témáját dolgozza fel.

Váratlanul elkészült az annak idején konzervatív üzenete miatt nagy sikert arató francia természetfilm folytatása, a Pingvinek vándorlása 2. – kérdés, mit lehet az eredeti történethez hozzátenni annyi év után? Még egy kört mennek a császárpingvinek? Az 1945, Török Ferenc történelmi drámája egy sokáig elhallgatott kérdést feszeget: mi történt azokkal a Holokauszt túlélőkkel, akik arra tértek haza, hogy szomszédaik mindenüket elvették. A film Szántó T. Gábor könyvéből született, és mint minden mostanában készült magyar filmben, ebben is szerepel Sztarenki Dóra és Szabó-Kimmel Tamás.

Az Alibi.com egy középkategóriás francia komédia, a 2015-ös Desierto - Az Ördög országútja kis késéssel érkezett hozzánk, de izgalmasan hangzik. Hőse egy illegális bevándorló, aki megpróbál átkelni a mexikói határon, hogy eljusson az Egyesült Államokba, de egy távcsöves puskával felszerelt, önjelölt "igazságosztó" vadászik rá – az előbbit Gael García Bernal, az utóbbit a The Walking Dead Neganja, vagyis Jeffrey Dean Morgan játssza.

Az Egy német sors című osztrák dokumentumfilm hősnője Joseph Goebbels náci propagandaminiszter egykori titkárnője, aki nyilván látott néhány hátborzongató dolgot munkaidőben. A Monster Trucks igazi tinifilm, hőse egy talpraesett srác, akinek a kocsijában egy igazi, de jóindulatú szörny bújik meg és szolgáltatója a lóerőt – ilyesmit annak idején még a nyolcvanas évek végén csináltak, de attól még lehet jó.

Az Öldöklő szerelem viszont a kora kilencvenes évek erotikus thrillereire hajaz: a gonosz  Katherine Heigl akarja benne tönkretenni volt férje új asszonyát,Rosario Dawsont, de nyilván kudarcot vall.

A francia Szívvel-lélekkel cselekménye a szervátültetés morális kérdéseit feszegeti, szóval nem az a tipikus randifilm, de remek színészek játszanak benne. És ezután jön a hónap másik nagy ígérete, Jordan Peele horrorja, a Tűnj el!, amiben egy fekete srác először látogat el fehér barátnője szüleihez – és egy vígjátékban ez vicces helyzetek sorát eredményezné, de ez egy nagyon gonosz történet és nagyon, de tényleg nagyon dicsérték a kritikusok.

Szintén horror a Bye Bye Man - A Rettegés Neve, de keveset tudni róla, és az Elveszve Párizsban című francia-belga vígjátékról sem hallottunk sokat, csak annyit, hogy egy fiatal kanadai lány keveredik egy sor valószínűtlen helyzetben, és a nyakában egy hajléktalan liheg.

A Lengemesék bájos magyar rajzfilm, Pálfi Zsolt munkája tündéri tavi lényekről, amire nyilván elvisszük a gyereket, nem úgy, mint a botrányfilmes osztrák Ulrich Seidl új dokumentumfilmjére, a Szafarira, amiben azt tudjuk meg, milyen is gazdagnak lenni és pénzért egzotikus állatokat ölni. És ahogy ígértük, az április magyar film zárja, Pacskovszky József rendezése, A tökéletes gyilkos, egy hangulatban nagyon erős, talán kissé túl erős krimi

László Zsolt főszereplésével, akit megannyi emlék gyötör, de Szabó Kimmel Tamást most sem hagyták otthon.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu