Mit hoz az augusztus a mozikba?

Feltűnően sok gyerekfilm érkezik a nyár végére, de igazán nagy durranás kevés lesz, igazán pedig egyedül a Stephen King regény alapján készült A setét toronyt várjuk, de azt eléggé.

Az erős július után hagyományosan mindig visszaeső augusztus első filmje A setét torony című amerikai sci-fi Matthew McConaughey és Idris Elba feszül egymásnak Stephen King egyik legjobbnak tartott írása filmadaptációjában a dán Nikolaj Arcel rendezésében. McConaughey a Sötét Ruhás férfi, aki egyszerre két világot is elpusztítana, Elba pedig, akit nemrég kissé elhamarkodottan kiáltottak ki az új James Bondnak, a revolverhős, aki egy kisfiú segítségével mindezt megakadályozza – gyanítom, hogy ez lesz a hónap legjobb és legfontosabb filmje, és ennek fényében kár, hogy már az első héten elsütik. Nem is indít egy forgalmazó sem mást mellette, csak a Minden, minden című romantikus drámát egy súlyos beteg kislányról, aki ki sem léphet a szobájából, a szerelem mégis megtalálja.

A második héten érkező Annabelle 2. - A teremtés, a rendkívül sikeres Démonok között spin-off filmjének folytatása, amire feltehetőleg igen nehezen szedtek össze pár épkézláb ötletet, de lesznek benne árva gyerekek, egy apáca és persze a babakészítő, aki megalkotta az eredeti Annabelle-t. Az Anyák elszabadulva a Rossz anyák gyenge koppintásának ígérkezik pár, magát kissé elengedő anyukáról, akik közül a legnagyobb név Toni Colette, de őt nem akkor szeretjük, amikor elengedi magát. És, ha már az anyáknál tartunk, jön egy ígéretes francia komédia is, a Bébibumm, amiben a felelőtlen Juliette Binoche felnőtt lányával egyszerre esik teherbe – az előzetes alapján ebből még akármi lehet. Hogy Az Emoji-filmből mit lehet kihozni, azt őszintén szólva nem tudom, a lényeg az, hogy egy csalódott kisfiú törölné az appokat a telefonjáról, ami beláthatatlan következményekhez vezetne az emojik világában.

És külön dátumot kapva, a szokásos csütörtök helyett augusztus 15-én, kedden érkezik a Pappa pia című habkönnyű, de elég drága magyar musical, amiben a hazai produkciókban kötelező jelleggel foglalkoztatott Szabó Kimmel Tamás megmenti Nagy Feró romkocsmáját, lenyomja a gonosz Stohl Andrást, és meghódítja a csajt, ráadásul mindezt táncolva és énekelve. Ennél sokkal szerényebb a szintén hazai Egy kupac kufli, ami a sikeres animációs sorozat egész estés – akarom mondani egész délelőttös verziója.

Az ígéret című történelmi film kényes témát dolgoz fel, hiszen a hátteret az örmény népirtás adja egy szerelmi háromszöghöz – aminek felelősségét Törökország a mai napig nem ismerte el, sőt, a dolog tabu témának számít, olyannyira, hogy a hazai forgalmazó sem merte leírni a szinopszisban az „örmény” szót. Oscar Isaac és Christian Bale verseng Charlotte Le Bon kezeiért, és látatlanban megmondjuk, hogy Isaacnak jut majd a nő, mert ő a fiatalabb, és neki megy most jobban. A K.O. francia thriller régimódi koncepciót dolgoz fel: egy sikeres, de genyó yuppie egy baleset után arra ébred, hogy kitúrták életéből, senki sem emlékszik rá, nincs semmije, és harcolnia kell azért, hogy mindent visszakapjon – és közben nyilván meg is kell változnia.  

A végére pár könnyebb fajsúlyú darab maradt, A mogyoró-meló 2.-ben visszatérnek a vállalkozó kedvű mókusok, a RAID - A törvény nemében pedig arról szól, hogy a francia TEK kénytelen egy nőt felvenni, pedig az nagyon béna, de a belügyminiszter lánya. Az Amityville - Az ébredés a régi horror franchise új darabja, a Sokkal több mint testőr pedig akár a nyár vígjátéka is lehet, pláne, hogy nem túl erős a mezőny. A profi testőr Ryan Reynoldsnak itt Samuel L. Jacksont kell megvédenie, aki különben bérgyilkos, de most a hágai nemzetközi bíróságon tanúskodna. Utolsó durranásként pedig Tom Criuse jelentkezik be, mint Barry Seal: A beszállító pilótája, aki a CIA-nak és rajtuk keresztül a kolumbiai drogbáróknak dolgozott, és valóban élt személyről van szó.

Barry Seal A beszállító