Mit hoz az október?

Könnyű a hónapot összefoglalni: jön a Szárnyas fejvadász 2049! És lesz persze más is, mint a My Little Pony film, de a lényeg mégiscsak az. Jön a Szárnyas fejvadász 2049!

A hét egy reményeink szerint zseniális sportfilmmel kezdődik: a Borg/McEnroe a legendás 1980-as wimbledoni mérkőzést meséli el az akkor már óriási sztár Björn Borg és a feltörekvő csillag, John McEnroe között. És a tenisz még soha nem nézett ki ilyen jól a vásznon, a címszerepekben pedig a svéd Sverrir Gudnason és a karrierjét jó eséllyel ezzel feltámasztó, az elmúlt években cak a botrányairól híres Shia LaBeouf. A négyzet szintén Svédországból érkezett, rendezője a nagyszerű Ruben Östlund, aki mindig a hétköznapi banalitásból képest drámát teremteni, hősei pedig egy megalázott és meglopott múzeumigazgató, aki elégtételt akar venni, mindegy is, kin.

És már az első héten itt van a nagy szám is, Ridley Scott 1982-es klasszikusa folytatása, amire mindenki, de tényleg MINDENKI, aki látta, azt mondja, hogy zseniális, és miért is tévedne mindenki. És persze az sem mellékes, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 főszereplője az első részből megmentett Harrison Ford mellett napjaink első számú szívtiprója, Ryan Gosling, aki mint replikánsokra utazó fejvadász, hajmeresztő felismerést tesz, igen, 2049-ben, amikor már egész másként fog kinézni a Föld. Kérdés, persze, kultfilm lesz-e az új Blade Runner is lesznek-e olyan szép pillanatai és olyan mindig idézhető mondatai, mint az eredetinek?

Michael Haneke új munkája, a Happy end egy krízisbe került francia nagypolgári család története, olyan fantasztikus színészekkel a főszerepben, mint Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant vagy Mathieu Kassovitz. A lehetetlen címet viselő HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják az egyik legelvetemültebb náci vezető Heindrich Himmler felemelkedését és bukását, és persze az ellene elkövetett prágai merényletet mutatja be, néhol hátborzongató módon, többnyire magára Heindrichre koncentrálva, ellentétben az ugyanezt a témát feldolgozó angol-cseh koprodukcióban készült, de a hazai mozikból elmaradt Anthopoiddal – kérdés, melyik izgalmasabb és hitelesebb mű…

Hogy a Jo Nesbo regényéből készült Hóember izgalmas lesz-e, azon nem érdemes spekulálni, mert már az előzetesétől majd’ berosáltunk, a rendőrséggel, azon belül is Michael Fassbenderrel szórakozó, magányos nőket ölő sorozatgyilkos története vérfagyasztónak ígérkezik. Más szempontból vérfagyasztó a My Little Pony - A film, nekem ugyanis kislányom van, és tudom, hogy el kell majd vinnem erre, és ha azt mondom, hogy a szivárványsörényű cukipónik világa nem áll közel hozzám, azzal még elég keveset állítottam. Nyilván Darren Aronofsky legújabb munkája, az anyám! sem lesz mindenki kedvence, hiszem a Jennifer Lawrence és Javier Bardem főszereplésével készült pszichothriller hivatalosan is az év WTF filmje, ahol egy középkorú költő fiatal felesége találja magát egyre furcsább helyzetekben.

mother

Az Aurora Borealis - Északi fény Mészáros Márta visszatérése, egy három generációt és a XX. század második felének magyar történelmét is felölelő dráma, ahol két generációnyi Töröcsik játszik, Mari néni és a csodaszép Franciska. A viszonylag komoly hónapba két film hoz némi vidámságot, A kis vámpír című német-angol-dán-holland animációs film, és a Nyírjuk ki Gunthert, ahol Günther valójában Arnold, hiszen Schwarzenegger játssza azt a bérgyilkost ebben a fekete vígjátékban, akit a teljes konkurencia akar eltenni láb alól. A Leporolt Klasszikusok e havi darabja az 1969-es A Pál utcai fiúk, ami magyar-amerikai koprodukcióban készült annak idején, a hidegháború közepén elég egyedülálló módon. 

Az Űrvihar nagyszabású okökatasztrófafilm Gerard Butlerrel a főszerepben, ahol elszabadul műholdak hozzák el az extrém klímaváltozást, de a Dzsungel főhősének, Daniel Radcliffe-nek is, merthogy valaki társaival magára hagyja az Amazonas őserdejének közepén – és ez tényleg megtörtént., de persze nem a színésszel, hanem egy izraeli diákkal. És itt a kötelező horrorfilm is, a mindenki meglepetésére újra feltámasztott Fűrész franchise legújabb, kb. 42. darabja, a Fűrész - Újra játékban , egy kedves, megmosolyogtató családbarát alkotás, randira is ideális – de viccen kívül, mit lehet még ebből kihozni. Végül, de nem utoljára egy George Clooney rendezés, a Suburbicon, amelyben a lelkei egyensúlyát és önbecsülését is elveszítő Matt Damon igyekszik megvédeni kertvárosi otthonát, de többet nem lehet tudni, mert elég rejtélyes a leírás és az előzetes is  – de amit tudni lehet és amit láttunk, az baromi jó!